Tillvägagångssätt vid bedömning av whisky…
När whisky bedöms och betygsätts så används ofta den 100-gradiga amerikanska betysskalan.
Här används i stället en 20-gradig skala som delas upp i fyra delmoment och jag sätter 0,00 – 5,00 poäng (i steg om 0,25 poäng) vid varje del enligt nedan:
DOFT (0,00 – 5,00 poäng)
Whiskyns doft med eller utan vatten (helst utan) och själva utseendet/färgen.
SMAK (0,00 – 5,00 poäng)
Hur smakar whiskyn direkt efter att du svalt (eller spottat ut, öhh:))
EFTERSMAK (0,00 – 5,00 poäng)
Hur smakar whiskyn några sekunder efter du svalt (ca 5-10 sekunder)
HELHET (0,00 – 5,00 poäng)
Hur smakerna gifter sig. Whisky skall ju inte bara smaka tjära, tång eller rök utan vara en slags sammanfattning av de tre andra momenten
DEL-skala i steg om 0,25 päng.
4,50-5,00 – Toppen, Kan ej bli mycket bättre, bästa som finns!
4,00-4,50 – Kanon, verkligen god, en av de bättre
3,50-4,00 – Riktigt bra
3,00-3,50 – Godkänd, skapligt hyfsad (3 är medelpoängen)
2,50-3,00 – Nja, knappt godkänd
2,00-2,50 – Inte så otäck
1,50-2,00 – Riktigt otäck
1,00-1,50 – Å fy fan!
Summan av de olika fyra delmomenten adderas till en totalpoäng som sedan
jämföres med nedanstående TOTAL-skala:
19-20 – En legend, TOP OF THE LINE Absolut godaste. KANON!
17-19 – Rekommenderas verkligen! På topphyllan! Riktigt jäkla god!
15-17 – Mmm… njuter! Now we´re talking!
13-15 – Klart över medel, god, jag vill ha en till tack!
10-13 – Bra, hyfsad medelklass
08-10 – Nästan medel, när inte riktigt ända upp
06-08 – Drickbart, men inget att hetsa upp sig över
04-06 – Inget att ha, men antydan till positiva egenskaper
01-04 – Knappt drickbart och långt ifrån bra
00-01 – Direkt dödande