Efter en gången helg spenderad på Ästad Vingård i ryggsäcken med goda matupplevelser och med en liten vinprovning av deras egenodlade och producerade vita Solaris-vin i närminnet så tänkte jag, för omväxlings skull skrivna några rader och blogga lite om denna trevliga spaweekenden och om vistelsen i de södra landsdelarna. En liten semestertripp som för övrigt tillärats min nyss fyllda 50-åriga fru. 💝🍾😊
Ästad Vingård är enligt egen utsago en av Sveriges största vingårdar, som är beläget mitt i vackra naturreservaten Åkulla Bokskogar. Här odlar man ekologiska druvor och gör sina egna viner. På gården finns också Michelin-belönade Restaurang ÄNG, Sinnenas Spa, Restaurang Logen, hotellrum och konferens. (Med respekt för de andra badgästerna kom inga bilder att tas innifrån själva spabadområdet).
Förutom själva spa-delen är ”där intensiva upplevelser blandas med stillsamt lugn” så har man även sin vingård. Här odlar man cirka 30.000 stockar av druvan Solaris, samt ett hundratal experiment på Chardonnay och Pinot Noir och där man är övertygad om att Solaris gör sig allra bäst som mousserande vin. Detta framställs på enligt traditionell metod med andrajäsning på flaska och där den gröna druvsorten ofta ger en hög nivå av syra som behövs för denna vintypen.
Ästad Vingård har i första hand sitt egenproducerade och lokala vin endast tillgängligt för sina gäster och som därför bara kan avnjutas i deras restauranger eller via vinprovningar. Vi hade inte själva nån inplanerad vinprovning utan hade tänkt att kanske kunna smaka på deras mousserande vin vid nån av våra 4-rätters måltider som ingick i Hemester-paketet eller i nån av lounge-avdelningarna eller vid lobby-baren.
Efter en härlig promenad på cirka 7 km runt området vid den närliggande vinodlingen och den lilla sjön strax bortom vingården så bestämde vi oss för alternativet att köpa några smakprov (á 4 cl) i lobbybaren. Vi hade dock turen med oss att sommelieren Helena var ledig just för stunden och valde ut tre stycken olika Ästa-viner till en egen liten miniprovning bara för oss och där hon passionerat presenterade och pratade lite runt vinet och dess framställning. Mycket trevligt och utsökt kundbemötande! 👍
De tre olika vita vinerna som kom att smakas var:
Glas #1: Ästad Morup, Årgång 2021
![]() |
![]() |
![]() |
Vårt gemensamma betyg:![]() Inledningsvis ganska doftrikt, fruktigt, bleknade kanske något i jämf. med de andra efter en tid i glaset. |
Glas #2: Ästad Morup, Årgång 2020
![]() |
![]() |
![]() |
Vårt gemensamma betyg:![]() Fruktigt, gott, stor fräschör, lite ekig(?) i eftertonen tillsammans med gröna päron och citrus. |
Glas #3: Ästad Mousserande Vin, Brut – 2018
![]() |
![]() |
![]() |
Vårt gemensamma betyg:![]() Fruktigt, trevligt mousserande vin! Spännande smaker, äpple/päron/citrus |
En genomgående trevlig vinstund där vi med stor hjälp av Helena för första gången fick bekanta oss lite grann och smaka på vinet ifrån Ästad Vingård, som är en av Sveriges största av ungefär 40 st. Då vita viner kanske inte tillhör vår allra största passion (och där vi inte är jättekunniga på området) så skall därför våra helt personliga och givna betyg ovan tas med detta i beaktelse. 🙂
Nått annat som även finns att smaka på är deras egen Gin och som är framställd med hjälp av vinrester från vinproduktionen och av deras basvin som inte klarat vingårdens höga mål för att bli mousserande vin. Detta har gjorts via ett samarbete med Skrea Backe Destilleri och där man kryddat Ästad Gin med enbär, citrontimjan, korianderfrö, citronverbena, angelikarot, salvia och zest från lime och lite citron.
Detta måste ju givetvis också testas och smakas på!
Summa summarum en mycket njutbar weekend med god mat och dryck och med en avkopplande stund i fina miljöer och med ett bra och trevligt boende. Det passades givetvis även på att också göra ett litet besök på Varbergs fästning och Hallands kulturhistoriska museum och där även ett avstick till Selected Malt fanns med i planeringen när man ändå fanns i krokarna (men där alla befann sig på Malmö Öl Whisky-festvialen som också ägde rum denna helgen). Vad beträffar närmare info och bilder på all den goda och förträffliga maten som kom att avnjutas under besöket så kan ett besök på det lilla gemensamma mat-sidoprojektet @gourmaterna givetvis också vara att rekommendera och gärna också följa!
Tack till Ästad Vingård – Detta gör vi gärna om igen! På återseende! 👍😃
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
![]() ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ![]() ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |
Notering: 250316, (FAN)