Kneippen ”Pitch Black” Bunnahabhain Stout Cask Finish 46%

Är man whiskybloggare och får lite ledig helgtid över (som var ”mitt i veckan” denna gången för egen del) så innebär det ju ofta att man plockar ner nån spännande whiskysample ifrån hyllan och sätter sig och provsmakar. Whiskyentusiasterna bakom Kneippen Whisky ifrån Norrköping har förärat min whiskyblogg med ett helt gäng med samples ur deras egna buteljeringsserie och där idag turen har kommit till deras Kneippen ”Pitch Black” Bunnahabhain Stout Cask Finish 46%.

Detta är deras egna vidareförädling av en Bunnahabhain, som jag tror och gissar kanske kan vara antingen Moiné eller deras vanliga 12-åring(?). Denna whiskyn har man hällt upp i ett 3-liters ungerskt ekfat som tidigare innehållit stout-öl ifrån Irland (Måhända Guinness?) och som man sedan låtit whiskyn ta smak och få en slutfinish av. Spännande och ett kul grepp man har hos Kneippen att försöka utveckla redan lagrad whisky och se om man kan göra den ännu bättre! Stort tack, nu åker vi…! 😉

Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos.se inkommen sample (á 3 cl) av denna whisky.

Kneippen Whisky  
 WHISKY: Kneippen ”Pitch Black” Bunnahabhain Stout Cask Finish 46%
 STYRKA:  46%  ÅR: 2022  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: ?
 DESTILLERI:  Bunnahabhain  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Kneippen Whisky  LEVERANTÖR:  Kneippen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: 3-liters Ungersk ek, Irländs öl, Batch 1, # Flaskor: 6 st
Mina omdömen: Kneippen ”Pitch Black” Bunnahabhain Stout Cask Finish 46%

DOFT: Ganska tydlig rökighet inleder doften där det också finns nånting underliggande som jag tycker drar åt lakrits. Tycker mig även kunna ana lite rostade mandlar och kanske även en liten släng av cykelslang.

SMAK: Även smaken har ett stort (och mycket trevligt!) rökinslag och som ganska snabbt lägger beslag på nästan hela utrymmet i munnen och känns fyllig. I bakgrunden finns det hintar av bränd torv och kanske även en liten touch av citrusfrukt och mörk fruktighet, typ fikon/dadlar.

EFTERSMAK: Lång och rökig. Med en del hintar av ekfat (med lite bourbonaktiga inslag) och bränd torv. Lite pepprigt brännande i avslutningen. Känns här nu ha något lite mer speciellt i rökkaraktären… (vet ju att den är slutlagrad på en stout cask vilket högst troligen har hjälpt till att skapa denna lite udda karaktären som jag tycker mig mest kunna ana i rökigheten).

HELHET: Riktigt trevlig whisky med ganska stor rökighet och där det finns en del sidospår man också kan hitta och försöka följa och sätta fingret på. Dock inte helt lätt då de rökig inslagen som sagt upptar en ganska stor del av smaken på denna whisky. 

Ev. kommentar: Mycket trevlig whisky med god rökkaraktär, men kanske något lite speciell och där det finns inslag som jag inte fullt ut kan precisera…

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00 p

En whiskyvertikal med samples ifrån oberoende buteljeraren Kneippen Whisky (Norrköping)

Se tidigare smakade Knippen Whiskys:

Kneippen ”Pitch Black” Bunnahabhain Stout Cask Finish 46% Kneippen ”Pitch Black” Bunnahabhain Stout Cask Finish 46%

Kneippen Whisky – Independent Bottler

Om man kanske tycker att redan buteljerad whisky har mer att ge eller kanske ännu inte känns helt fulländad så kan man göra som whiskyentusiasterna bakom oberoende buteljeraren Kneippen Whisky. Där har man en idé om att lägga över inköpt whisky på nya fat och därigenom kunna ge den en helt egen karaktär och där man då själv väljer lagringstyp och slutfinish.

Denna egna vidareförädlingen och slutlagringen görs i väldigt liten och begränsad skala och med hjälp av egna inköpta 3-litersfat i ek och som man då förhandsmättar på egen hand innan den inköpta whiskyn återfylls. Dessa utgåvor blir av naturliga skäl därför också mycket begränsade och där antalet flaskor är väldigt få men också samtidigt väldigt unika. Att laborera med smaker och ge whiskyn en helt egen slutfinish är också väldigt lärorikt och där man får ännu mer kännedom om grundwhiskyns egenskaper.

Funkar detta och kan man verkligen göra så, undrar säkert någon? Ja, varför inte, det är ju precis det som destillerierna själva (och även andra buteljerare) också gör med sin whisky för att försöka kunna utveckla smakerna i whiskyn. En del whiskysorter kan ha spenderat sin tid på ett flertal olika fat och olika lagringstyper innan den slutligen når sin ändstation i flaskan. Allt i denna ständiga jakten på att utveckla och förfina och där utfallet givetvis även kan slå åt båda håll. Och som gör allt ännu mer spännande!

Ett vrålstort tack till Jim, Robert och Fredrik och för att jag fått möjlighet att kunna få ta del av denna helt unika Kneippen-vertikalen med 13 stycken samples.

Notering: 250115, Sample, Kneippen Whisky

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 46 times, 2 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *