Julen närmar sig i rask takt men där vi idag får gå tillbaka en tid, närmare bestämt till nån gång på 70-talet då whiskyn som idag presenteras här på bloggen kommer ifrån. I lucka nr 5 i whiskykalender ifrån Kneippen Whisky så fick man idag äran och den stora glädjen (och så här i efterhand och efter att man har kollat på facit) att få smaka på en blended-whisky av lite äldre dignitet.
P.s *Spoiler-alert!* Är man kanske med och smakar på samma whiskykalender och följer freddeboos.se på sociala medier och ev. inte vill riskera att få det rätta svaret avslöjat innan man kanske själv har hunnit smakat den kan man ju välja att kanske avfölja mig så länge. Eller bara blunda och scrolla vidare. 😀
LUCKA NR 5 – Rätt svar: White Horse Fine Old Scotch Whisky (Blended) 40%
”Nu går vi tillbaka i tiden och till White horse där dessa utgåvor ni dricker buteljerades på 1970 talet.
White Horse är ett ikoniskt namn inom whiskyvärlden, särskilt känt för sina blended whiskys. White Horse-destilleriet etablerades i Edinburgh 1861 av James Logan Mackie, och deras blend blev snabbt känd för sin höga kvalitet. Vad som verkligen satte White Horse på kartan var inkluderingen av whisky från det legendariska Lagavulin-destilleriet, som tillförde rökiga och robusta toner.
På 1970-talet var White Horse fortfarande starkt förknippat med dessa robusta karaktärsdrag, vilket gör buteljeringar från denna tid mycket eftertraktade. Under åren blev White Horse en del av Diageo-koncernen, och även om White Horse-blenden fortfarande finns på marknaden, är dess produktion inte lika framträdande som tidigare. Whiskyn från dessa äldre buteljeringar bär på en del av Skottlands whiskyhistoria, där klassiska smakprofiler och hantverk möts.”
//Kneippen Whisky
Detta är en whiskypost baserad på en (2cl) sample och som är recenserad för freddeboos-bloggen.
Mina omdömen: White Horse Fine Old Scotch Whisky (Blended) 40%
SORT: (Min gissning) Aberlour (FEL!)
DOFT: Lite speciell där för utom mörka sherry bär finns hintar av nånting gammalt… ”sliten, äldre lädersoffa ståendes på en dammig vindsvåning ”. Mörk choklad, röda vinbär. Kanske även lite sherry(?).
SMAK: Inledningen lite mindre komplex än vad doften skvallrar om. Nästan lite platt men den ändrar sig ganska snart med lite luftning och efter mer tid i glaset. Vilket även öppnar upp för lite mer strävbeska stråk och en del fruktighet. Här finns också en lättare fatsträvhet och inslag av torkad frukt.
EFTERSMAK: Medellångt avslut med en liten fruktighet och där även lite lättare sherrytoner(?) tittar fram stundtals.
HELHET: God whisky av lite äldre(?) karaktär och där sherryinslagen ger största behållningen. Ingen större rökighet att tala om och där det finns en lättare beska som tillför en del och som är ganska trevlig.
Ev. kommentar: Blir nästan lite syrlig(?) mot slutet? Upplever den kanske lite intetsägande bitvis och där man (jag) vill det ska hända lite mer.
Personligen tycker jag det är roligt att kunna försöka klura ut och gissa vilken whisky det kan handla om när man smakar på blindprov så här och där jag också, förutom att gissa på vilken sort jag tror det är även skriver ned mina omdömen och poäng innan rätta svaret kollas upp.
Notering: 241205, Adventskalender 2024 – Kneippen Whisky, sample, blindprov
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |