I min whiskykalender ifrån whiskysällskapet Kneippen Whisky (ja, ni som följer bloggen här vet säkert redan vilka jag menar) så bjöd lucka nr 15 på en liten spännande (och framför allt svårgissad) single malt whisky. Eller kanske whiskey(?) till och med då den visade sig komma ifrån ett destilleri på Irland och som tydligen (efter lite Googling) skall vara en ’pot-still’-whiskey framställd i en ’single pot’ dvs. en enkelpanna.
Själva skillnaden mellan maltwhisky och pot still-whiskey är att man blandar in omältat korn i mäsken i det irländska orignalet. ”Skiljelinjen kan verka bagatellartad men det är precis tvärtom. Att blanda in omältat korn i mäsken är som att slänga in råg eller majs. Smaken påverkas väldigt mycket. Men det återkommer vi till…” Och vill man kanske läsa lite mera djupgående om detta ämne (som är en hel vetenskap, det skall gudarna veta! 😁) så kan man besöka bl.a The Spirit News och Folk o Folk. Även ett besök hos Tjeders Whisky som också tidigare har provat några whiskey´s ur Waterfords sortiment (dock inte denna) kan vara värd att nämna. För övrigt mina första smakade droppar härifrån detta Irländska destilleriet – KUL!
P.s *Spoiler-alert!* Är man kanske med och smakar på samma whiskykalender och följer freddeboos.se på sociala medier och ev. inte vill riskera att få det rätta svaret avslöjat innan man kanske själv har hunnit smakat den kan man ju välja att kanske avfölja mig så länge. Eller bara blunda och scrolla vidare. 😀
LUCKA NR 15 – Rätt svar: Waterford Single Farm Origin Ballyroe 1.1 50%
”Irländsk ”Single Estate” Whiskey!
Destilleriet Waterford är en del av Irlands nya whiskyboom. För att särskilja sig från andra destillerier runt om i världen så har man satsat fullt ut på terroir. Det innebär att jordmånen där kornet odlats kommer att ha en del hur slutresultatet blir. Dagens dram, Ballyroe 1.1, kommer från en av de hundra gårdar som används. I detta fall så har gården An Baile Rua än sandig jordmån vilket ska ge en mer fruktig sprit.
Då man vill ha full transparens i hur produkten är producerad från korn till flaska så har hittar man en kod på varje flaska så att kunden kan spåra alla delar av produkten.
Sorgligt nog så är det inte lätt att tas med de stora drakarna på marknaden. Waterford distillery är på ruinens brant då man inte lyckats att få in nya finansiärer i projektet. Så är någon av er sugna på att flytta till den gröna ön och köpa ett destilleri så har ni nu chansen!”
//Kneippen Whisky
Detta är en whiskypost baserad på en (2cl) sample och som är recenserad för freddeboos-bloggen.
WHISKY: | Waterford Single Farm Origin Ballyroe 1.1 | ||
STYRKA: | 50% | ÅR: 2016 | ÅLDER: (4 yo) |
REGION: | Irland | TYP: Single Pot | PRIS: ca. 780 kr |
DESTILLERI: | Waterford | SB-ART NR: | – |
PRODUCENT: | Waterford | LEVERANTÖR: | – |
ÖVRIG INFO: | Fattyp: Fransk premium ek (24%), där franskt Mouton Rothschild (rött vin) tidigare lagrats. Vidare mognades 19% av whiskyn på Vin Doux Naturel sherryfat, 21% på nya amerikanska ekfat och 36% på förstagångsfyllda bourbonfat. Flaskantal #: 9384 st |
Mina omdömen: Waterford Single Farm Origin Ballyroe 1.1, 4 yo 50%
SORT: (Min gissning) Svårt… nån Speyside kanske? (Kanske t.o.m. nån svensk?) Aultmore får det bli. (FEL!)
DOFT: Torkad aprikos, något dov maltighet och nånting lite mer svårplacerat… papaya (?) Ganska bred och fyllig doft. Men inte det godaste jag sniffat på. Kanske även lite blött sågspån i ytterkant på denna.
SMAK: Tydligare och klarare maltighet. Och godare! Ganska ”clean” i smaken där även en del toner av spannmål kan hittas tillsammans med mer torkad frukt. Troligtvis inte så värst långt över 46% även om där finns en del ljusare inslag som känns något lite ”alkoholiga”.
EFTERSMAK: Lite svagt maltkrispig i karaktären och där det finns en god underliggande sötma och hintar av marsipan kanske… och lite svagt pepprig, är en tanke jag får.
HELHET: En helt orökig whisky som känns ganska rak och som gör sitt jobb. För min del möjligen ett litet minustecken på doften som jag upplevde som något lite ”instängd”. Däremot tummen upp för smaken som bjöd på flera goda segment.
Personligen tycker jag det är roligt att kunna försöka klura ut och gissa vilken whisky det kan handla om när man smakar på blindprov så här och där jag också, förutom att gissa på vilken sort jag tror det är även skriver ned mina omdömen och poäng innan rätta svaret kollas upp.
Notering: 241215, Adventskalender 2024 – Kneippen Whisky, sample, blindprov
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |
Waterford konkursade för någon månad sedan, synd!
Man undrar om att de som irländare faktiskt stavade sina drycker whisky och inte på det irländska sättet whiskEy kanske påverkade försäljningen negativt på hemmamarknaden?
Ja, jag har för mig att jag kanske redan hade läst att de fick kasta in handduken för en tid sen… Vilket ju var synd för denna som jag smakat här och skrivit om tyckte jag hade god potential.
Såg för övrigt också vid en närmare koll på flasketiketten att de faktiskt namngivit sin whisky just ”Irish Single Malt Whisky” vilket, som du ju också säger, kanske inte riktigt gått hem på hemmaplan.
Waterford är för egen del inget destilleri som tidigare gjort nått direkt större intryck och är väl för egen del ganska okänt… ja, typ fram tills nu. 🙂