Whiskyn som fanns bakom lucka nr 13 i den mycket välgjorda och spännande whiskykalendern ifrån Kneippen Whisky och som jag i år är med och provsmakar kom ifrån ett annat, om än ett kanske något lite större whiskysällskap nämligen SMWS. The Scotch Malt Whisky Society är en global whiskyklubb där medlemmarna runt om i världen förenas i sitt intresse av att njuta enastående Single Cask Malt Whisky.
P.s *Spoiler-alert!* Är man kanske med och smakar på samma whiskykalender och följer freddeboos.se på sociala medier och ev. inte vill riskera att få det rätta svaret avslöjat innan man kanske själv har hunnit smakat den kan man ju välja att kanske avfölja mig så länge. Eller bara blunda och scrolla vidare. 😀
LUCKA NR 13 – Rätt svar: SMWS 13.92 Gorse Mustard 8 yo 65,3% (Dalmore)
”Gorse Mustard eller Ärttörne senap som det blir på svenska. SMWS är ju alltid ett spännande inslag i en kalender och den här bjuder på lite högre alkoholstyrka hela 65,3%.
I SMWS färgpalett klassas denna som ”Spicy and dry”. Något som gör denna väldigt intressant är att det är en bourbonlagring från destilleriet Dalmore. De arbetar normalt mestadels med sherry-och portvinsfat. Dalmore har prydliga flaskor med ett emblem av en 12-taggad hjort som de flesta troligen sätt på Systembolaget eller någon flygplats.
Nu får ni alltså smaka på en ren burbonlagrad Dalmore utan någon sherry eller port. Det hör inte till vanligheten att oberoende buteljerare får tag på Dalmore sprit. Därför skålar vi nu och njuter!”
//Kneippen Whisky
Detta är en whiskypost baserad på en (2cl) sample och som är recenserad för freddeboos-bloggen.
WHISKY: | SMWS 13.92 Gorse Mustard | ||
STYRKA: | 65,3% | ÅR: 2012 | ÅLDER: 8 yo |
REGION: | Highland | TYP: Single Malt | PRIS: 819 kr |
DESTILLERI: | Dalmore | SB-ART NR: | – |
BUTELJERARE: | SMWS | LEVERANTÖR: | SMWS |
ÖVRIG INFO: | Fattyp: 1st fill ex-bourbon barrel |
Mina omdömen: SMWS 13.92 Gorse Mustard 8 yo 65,3% (Dalmore)
SORT: (Min gissning) Balblair? (FEL!)
DOFT: Något dov maltighet med inslag av spannmål och lite hö. I denna ganska ljusa och bivaxfärgade whiskyn tycker jag även finna mig en hint av nånting lite syrligt, typ citron.
SMAK: Kraftfull och ganska alkoholstark och med en lätt brännande halskänsla. Tankarna går åt chili. Även här hittas en del ljusa spannmålsinslag och där det även finns en pepprighet lite längre bak. Vinner på några droppar vatten som rundar av och mjukar upp.
EFTERSMAK: Lång med en kvarhängande chilipepprig ton och där en liten beska också letar sig fram. Tycker mig även kunna lokalisera lite apelsinskal i bakgrunden och där även en viss smörighet kommer fram efter nån droppe vattning.
HELHET: En trevlig whisky att kunna hänga med en bra stund och där det finns en del vägar att upptäcka, utforska och slå in på. Blev betydligt godare efter några droppar vatten. Hittar ingen direkt rökighet att tala om men där det finns en liten fatbesk underton och en del sötma.
Ev. kommentar: Bör definitivt vattnas lite för att verkligen öppna upp (och rundas av)!
Notis: Spännande och extra kul att för egen del kunna få lägga till ännu en ej tidigare smakad SMWS-utgåva i listan över destillerier som har buteljerats av The Scotch Malt Whisky Society och som jag ännu inte provat nått ifrån. Jakten fortsätter… 😉
”A big, serious and heavy hitting Highland dram. Full of spice, heat, zing and peppery waxes. Beers, cereals, chilli and richly fragrant gorse.
Personligen tycker jag det är roligt att kunna försöka klura ut och gissa vilken whisky det kan handla om när man smakar på blindprov så här och där jag också, förutom att gissa på vilken sort jag tror det är även skriver ned mina omdömen och poäng innan rätta svaret kollas upp.
Notering: 241213, Adventskalander 2024 – Kneippen Whisky, sample, blindprov
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |