Michter’s US*1 Sour Mash Whiskey 43%

Ingen snö i nån större mängd ännu i sikte när det nu nån dag senare har blivit dags att kunna presentera whiskyn som fanns bakom lucka 17 i min whiskykalender tillhörande Kneippen Whisky ifrån Norrköping.

Detta är ett litet gäng med tre whiskyentusiaster (Jim, Robert och Fredrik) i täten som har ett gott öga till det flytande guldet och där man gillar att exprimentera och göra extra cask finish-er på redan lagrade whiskys. När detta skrivs har man som oberoende buteljerare (och whiskyblogg) hunnit med att göra hela 47 st olika buteljeringar under eget namn och där man även brinner lite extra för att hålla och köra både onlineprovningar och vanliga whiskyprovningar.

Till varje lucka som finns i denna 13 sorters starka whiskykalender och som är tänkt skall avsmakas som ett blindprov varannan dag ända fram till jul har man endast hjälp av en liten gåta och där det rätta svaret sedan presenteras vid lunch under varje aktuell luckdag. Ett riktigt kul upplägg och spännande att få hänga på! (på grund av mina oregelbundna arbetstider så är det lite svårt att kunna hålla jämn takt men där varje smakad whisky garanterat provas blint av mig och därmina helt personliga omdömen och poäng skrivs ned innan det rätta svaret kollas upp).

LUCKA NR 17 – Rätt svar: Michter’s US*1 Sour Mash Whiskey 43%

”Nu vänder vi blickarna till andra sidan Atlanten. Välkomna att prova en whiskey från Kentucky, USA.

Michter’s Small Batch Sour Mash är en unik uttryck som bär på en rik historia. Sour mash-metoden innebär att en del av den föregående jäsningssatsen återanvänds i den nya satsen, vilket stabiliserar jäsningsprocessen och bidrar till en mer konsekvent smakprofil.

Det som gör Michter’s Sour Mash särskilt intressant är att den inte klassas som bourbon eller rye, utan står för sig själv – med djupa karaktärer av vanilj, karamell och krydda, balanserad med en rund mjukhet.
Just Sour Mash var Michter´s största produkt på 1970- 80 talet. 1989 försvann den från marknaden och återkom inte förrän 2012.

2019 blev Michter´s Sour Mash utsedd till Whisky of the year av en av världens mest renommerade handlare, the Whisky Exchange i London. Det är den första amerikanska whiskyn som fått den utmärkelsen. Frågan är då given. Vad tycker Ni?”

//Kneippen Whisky

Detta är en whiskypost baserad på en (3cl) sample och som är recenserad för freddeboos-bloggen.

Michter's US*1 Sour Mash Whiskey 43%
 
 WHISKY:  Michter’s US*1 Sour Mash Whiskey
 STYRKA:  43%  ÅR:  ÅLDER: –
 REGION:  USA (Kentucky)  TYP: Sour Mach  PRIS: 649 kr
 DESTILLERI:  Michter’s  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Michter’s  LEVERANTÖR: Moestue & Cask AB
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Fire-charred new American white oak barrels, small batch
Mina omdömen: Michter’s US*1 Sour Mash Whiskey 43%

SORT: (Min gissning) Maker’s Mark? (FEL!)

DOFT: Läckert amber/kopparfärgad whisky som jag tycker har en trevlig men lite svårplacerad doft. Är det sherry jag känner här? Kanske även en del rök? Och med lite tuttifrutti-karamell i botten? Lite sötsur gräddkola! Ganska kraftfull och fylligt bred ändå får jag säga.

SMAK: Oj, vad är detta? Påtagligt ”bourbon”-känsla direkt, speciellt när den når den bakre delen av svalget. En sherry-bourbon-whiskey kanske? Dock nte riktigt min typ, kan jag säga. Gillar mest gräddkolan och hintarna av rök(?). 

EFTERSMAK: Något sötsyrlig finish på denna. Nu med lite mer klassisk Amerikansk bourbon-feeling och där jag anar en del Rye-inslag. Eller?? Jo, det måste det vara. (Är ju dock inte jättebevandrad i just denna kategorin av whisky och där smakreferenserna är ganska beränsade). Ganska rund i den avslutande delen dock känns här som troligen närmare 40 än typ 46%

HELHET: Drickbart och en lite spännande om än kanske inte fullt så god (i min mun) whisky som jag tycker drar ganska mycket åt rågwhiskyhållet. Godare har jag smakat.

Ev. kommentar: Valet i min gissning består av tre sorter som jag tror det kan vara frågan om och där de andra  två är John Medley’s eller kanske möjligen nån Jack Daniel’s (en av världens kanske mest kända ”hårdrockswhisky´s” och som jag faktiskt inte, hör och häpna, ännnu inte har nån endaste recension av här på bloggen än). Maker’s Mark som också blev min gissning har jag smakat på här tidigare fast detta för ganska många år sedan (2012) och då i de tidiga åren och början av min ”whiskybloggkarriär”… 🙂

TOTALPOÄNG: 13,25 / 20,00 p

Michter's US*1 Sour Mash Whiskey 43% Lucka 17 - Kneippen Whisky

Notering: 241217, Adventskalender 2024 – Kneippen Whisky, sample, blindprov

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 35 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *