När det vankas onlineprovning på temat Kilchoman – Single Casks & Small Batches – och man får chansen och lyckan att få hänga på så är ju svaret givet. Jajjemen!! 👍 När det sen är whiskyentusiasterna på andra sidan Vättern eller närmare bestämt Norrköping och Kneippen Whisky som håller i det hela så vet man nästan på förhand att det kommer att bli riktigt skoj, intressant och förmodligen smaka väldigt bra.
Detta var ännu ett Google Meet-event och där det åter var Robert @whisky_robert som hade bjudit in till sin tredje provning på temat Kilchoman-whisky! Det var även han själv som var whiskybidragare och som hade fixat ihop det hela 6 st starka startfältet och som också till denna Kilchoman-aftonen var den självutnämnde provningsledaren, vilket fixades galant! (Med lite rösträkningshjälp av Jim).
Som vanligt hade man fått anmäla sig till denna whiskyprovningen på förhand och där man sedan fått alla whiskysamples hemskickat i god tid innan och där de sex samplesflaskorna endast var numrerade.
Det totala antalet deltagare (inkl. Robban) blev hela 13 st anslutna webbkameror och där själva provningsupplägget denna gången var ”helblint” och att vi alla provade samma whisky tillsammans ifrån vänster till höger (1 till 6). Under tiden fick vi självklart diskutera och fundera lite över både fatlagringstyp och alkoholhalt och där facit för varje sort sedan direkt presenterades. (Samplesstorlek dryga(!) 2,2 cl)
Som en liten parentes här och nu kan också avslöjas att då jag råkat räknat lite fel med en dag på mitt arbetsschema när jag bokade upp mig för denna provningen (och där jag tydligen skulle upp och jobba vrööltidigt den efterföljade dagen) så smakades, notskrevs och poängsattes till största delen denna linan ”blint” redan dagen innan och där bara en liten slatt av samplen (som snarare var på 3 cl) fanns sparat kvar till själva provningsdagen. (Man måste ju som Helge i Nöjesmassakern sa, tänka på ”pocenten”! 😄)
Nåväl, även om jag hade behövt tjuvstartat lite redan dagen innan så var detta ändå en provning och ett startfält som bådade mycket gott och som jag sett fram emot ett bra tag att få ta del av. Under själva provningen så hade Robban även en hel del intressant info om varje smakad whisky att berätta om och där många av oss, om inte snarare nästan allihop redan var ganska bekanta med detta relativt unga Kilchoman-destilleriet som startades upp under år 2005 ute på den skottska ön Islay.
1: I det första glaset så möttes vi av en ganska dov men ändå ganska kraftig och lite sotig rökighet och där några av gissningarna gick åt hållet ex-bourbon-fat (som var helt rätt) och att alkoholhalten var förhållandevis låg, eller i all fall under 50-strecket. Rätt svar var Kilchoman Machir Bay 46% (exakt vilken årgång det var vet jag inte om det kom fram riktigt) (16,50/20,00 p)
2: Glas nummer två tyckte jag personligen var inledningsvis betydligt blygare i sin rökiga framtoning än den första whiskyn som provades. Men här fanns kanske lite mer maltiga inslag och i min näsa lite mer ekigfatiga inslag. Tyckte även denna Kilchoman Triskele Casks French Exclusive (Batch 1) 48,6% var lite svagt oljig. Detta är en whisky som lagrat på 20% STR / 75% Bourbon / 5% Oloroso Sherry och som är buteljerad för La Maison du Whisky i 1260 st exemplar. För min del aftonens ’minst goda’ whisky… (16,00/20,00 p)
3: Betydligt mer drag tyckte jag hittades i det tredje glaset och där det förutom en härlig rök även fanns en del sötma i doften. Riktigt trevlig i smaken tyckte jag denna Kilchoman Triskele Casks French Exclusive (Batch 2) 47,6% var och där jag tyckte även fanns lite god krämighet och en liten hint av lädersoffa långt där bak tillsammans med lite plommon och där fatkombon var: 20% Port / 75% Bourbon / 5% Oloroso Sherry, flaskantal -1260 st. (17,75/20,00 p)
4: En 2nd Fill Bourbon-lagrad single cask hade vi fått till oss i glas nummer fyra och som visade sig vara en svensk privatbuteljering med namnet Kilchoman Private Cask Release ”A Few Chosen Swedes Exclusive” 10 yo 57,8%. En tioårig whisky som hade god och ganska kraftigt rökig smak. Här hittade jag personligen ganska stora gråpäron-känningar och en del utbränd svaveltändsticka, även lite tjära och sot som gick på djupet. Göttgött! (17,00/20,00 p)
5: Nummer fem var en whisky som nyligen lanserats här i landet och som är en lagring på Re-charred Red Wine-, Oloroso Sherry & Bourbon-fat. Lite söt, kanske inte så direkt vrålrökig även om det finns bra med potential och som är tillväxande efter tid i glaset. Riktigt god och med en liten krämighet i sig. Detta visade sig när facit avslöjades vara en Kilchoman Batch Strength Limited Edition (2024) 57%. För övrigt en whisky som jag själv nyligen redan provat och som fått ett högt betyg. Något lite lägre denna gången vid denna blindprovningen. (17,25/20,00 p)
6: Sista glaset ut och whisky nummer sex och som för min del och de flesta många andras blev kvällens bästa whisky var denna Kilchoman ”Lava” Ruby Port Single Cask (2012) 55,5%. Också även detta en ej kylfiltrerad eller färgadjusterad whisky (som alltid i från detta destilleriet!) som för egen del upplevdes som ganska Oloroso-PX-stinn och hade en mycket trevlig karaktär, både i doft och smak. Kraftfull rök, stora sherryinslag och samtidigt med en del krämighet. Mycket bra!! (18,00/20,00 p)
Även denna gången och i vanlig ordning så blev ordet fritt och där det fanns det lite tid över för ”fri lek” efter att den nästan en och tjugo timmes långa provningen var genomgången och avverkad. Men först genomfördes en liten slutomröstning med handuppräckning och redovisning av varje deltagares två bästa whiskys för kvällen. (och där Jim blev tilldelad röstansvarig)
För min del så tyckte jag den sista whiskyn nr 6, tätt följt av nr 3 var de två godaste och som fick högst betyg. Provningens totala och ganska klara vinnare blev också just whisky nr 6 och där whisky nr 4 knep andraplatsen snäppet något före whisky nr 3.
Min totala sammanställningen för denna aftonens Google Meet-provning blev:
Mina egna personligt satta omdömen och poäng för varje whisky kommer som vanligt att presenteras här på bloggen förtlöpande framöver och allteftersom varje enskild whisky har hunnit sammanställas. (För egen del blev det två återprovningar vilket ju inte alltid är helt lätt att kunna undvika…)
Kneippen-provning – ”Kilchoman No 3” – med @whisky_robert | Mina poäng |
WHISKY 1: Kilchoman Machir Bay 46% – (Wb) | 16,50/20,00 p |
WHISKY 2: Kilchoman Triskele Casks French Exclusive (Batch 1) 48,6% – (Wb) | 16,00/20,00 p |
WHISKY 3: Kilchoman Triskele Casks – French Exclusive (Batch 2) 47,6% – (Wb) | 17,75/20,00 p |
WHISKY 4: Kilchoman Private Cask Release ”A Few Chosen Swedes Exclusive” 10 yo 57,8% – (Wb) | 17,00/20,00 p |
WHISKY 5: Kilchoman Batch Strength Limited Edition (2024) 57% – (Wb) | 17,25/20,00 p |
WHISKY 6: Kilchoman ”Lava” Ruby Port Single Cask (2012) 55,5% – (Wb) | 18,00/20,00 p |
Sammanfattningsvis (och som vanligt!!) en mycket trevlig och väl genomförd whiskyprovning och en afton som denna gången gick lite mer i rökens tecken, vilket jag själv gillar och är ett stort fan utav! Otroligt kul att kunna få hänga på och även träffa ett helt gäng andra likasinnade provningsdeltagare som också har ett gott öga för ”uisge beatha” livets vatten och där kunnandet är stort och åsikterna många. 😄👍
Ett stort tack till: Jim, Alem, Fredrik, Mikael, Svein, Kim, Robert, Maria, Fredrik, Jan, Erik, Jacop, (Fredrik)
Ett extra stort tack även till provningsledare, arrangör och whiskydonator @whisky_robert som även till denna tredje provningen tillhandahöll en helt magisk lina med högklassig och till stor del ganska svårfångad och världsklassig exklusiv whisky ifrån destilleriet Kilchoman. 👍🏆🥇🙌
(Jag har sagt det förut och säger igen, finns det ens nån ’dålig ’Kilchoman?? 😛)
Mina tidigare online-provningar med Kneippen-gänget jag haft den äran att kunna delta vid kan hittas:
| här | här | här | här | här | här | här |
Är man kanske mera nyfiken på whiskyentusiasterna som håller till bakom Kneippen Whisky och vad som eventuellt händer mer här framöver och vad man har på gång så kan ett besök på deras snygga whiskyblogg vara att rekommendera! Eller om man kanske bara vill läsa lite om deras egna unika Kneippen-buteljeringar. Vill man så kan man följa mig på Instagram och där hittas jag på @freddeboos)
Notering: 241107, Google Meet-provning – ”Onlineprovning – ”Kilchoman No 3” av Robert
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |