En av Karlstad-mässans höjdpunkter som ägde rum under den gångna helgen (1-2 Nov) och en whisky som verkligen föll på läppen var Mackmyra Reserve Oloroso-Rök (Bodås, cask# 39950, 2016-2022, 29 fl.) 50,9%. Detta är en extremt limiterad whisky (single cask, 30 liter) som lagrats i Bodås Gruva och som ligger nån mil bort ifrån Mackmyras gravitationsdestilleri i Gävle.
Inom de kanske lite mer nördiga whiskykretsarna/bloggarna har diskussionen länge gått varm om huruvida denna typen av lagring under jord verkligen tillför eller inte tillför whiskyn nånting alldeles extra… Om inte annat så exemplifierar det Mackmyras vilja att tänja på gränserna inom whiskyproduktion.
”Destilleriet, känt för sin innovation, använder Bodås Gruva för att experimentera med åldringstekniker. Den svala, stabila miljön under jorden ger Mackmyra möjlighet att tillverka whisky på ett sätt som drar fördel av både den långsamma mognadsprocessen och påverkan från den naturliga omgivningen. Detta leder till distinkta smakprofiler, som skiljer sig från de för whisky som mognats i mer konventionella ovanjordslager.
Gruvan ligger cirka 50 meter (164 fot) under marken, vilket ger en konsekvent och stabil miljö. Temperaturen under jorden förblir ganska konstant, mellan 4-8°C (39-46°F), och luftfuktigheten är hög, vilket saktar ner mognadsprocessen och låter whiskyn utveckla mer komplexa smaker med tiden.” //ChatGPT
Är man kanske sugen att läsa mer om mitt besök på årets Sunny Days – Karlstad Mat & Dryckesfestival – 2024 så kan ett hemsidebesök på Amnehärad´s Whisky Club vara att rekommendera. Att själva smaknotsskrivandet och poänggivandet kanske lite grann får stryka på foten när man är en akiv mässbesökare det märks givetvis på de kanske något mindre utfylliga omdömen som utges. Men det är samtidigt inte helt lätt att komma ihåg och skriva ner allt som ev. upplevs, diskuteras och sägs när nån whisky smakas och det får man givetvis bara acceptera. 😉😀
Denna whiskyposten bygger på mitt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl.
Att gå på whiskymässa och samtidigt kunna skriva smaknoter med poäng är inte helt enkelt och detta skall givetvis även tas med i beaktning när man läser mina omdömen och där storleken för provsmaken ifrån utställarna i detta förmyndarlandet max får vara: Sprit – 2 cl, Öl – 10 cl, Cider – 10 cl, Vin – 5 cl.
WHISKY: | Mackmyra Reserve Oloroso-Rök (Bodås, cask# 39950, 2016) | ||
STYRKA: | 50,9% | ÅR: 2016 | ÅLDER: – |
REGION: | Sverige | TYP: Single Malt | PRIS: – |
DESTILLERI: | Mackmyra | SB-ART NR: | – |
PRODUCENT: | Mackmyra | LEVERANTÖR: | Mackmyra |
FATTYP: Oloroso-Rök (Bodås, cask# 39950, 2016-2022, 29 fl.) |
Mitt “mellan tummen och pekfinger”- betyg i folkvimlet för 2 cl:
Mackmyra Reserve Oloroso-Rök (Bodås, cask# 39950, 2016-2022, 29 fl.) 50,9%
Härligt rökdoftande sherrywhisky med tydliga oloroso-inslag och med en underbar och ihållande rökighet som drar åt grillkorv-hållet och har lite sotig sötma i sig. Detta vill man ha mera av!!
TOTALPOÄNG: 17,50 p av 20,00 p
Notering: 241102, Sunny Days – Karlstad Mat & Dryckesfestival – 2024, FAN
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |