Kilchoman Batch Strength Limited Edition (2024) 57%

Ifrån det familjeägda destilleriet Kilchoman (pron. ”Kilhooman”) kommer denna nya Kilchoman Batch Strength Limited Edition (2024) 57% och som är en nyhet i deras core-range-serie. Whiskyn planeras att varieras lite ifrån år till år och i årets utgåva är det bourbon-, sherry- och rödvinsfat som har fått sätta sin prägel på den lagrade spriten som har destillerats under åren 2019–2020. Råvaran man använt sig av är hårt rökt (50 ppm) mältat korn från Port Ellen Maltings och antalet flaskor som når Sverige är 1680 st.

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad flaska till freddeboos-bloggen.

Kilchoman Batch Strength Limited Edition (2024) 57%
 
 WHISKY:  Kilchoman Batch Strength Limited Edition 
 STYRKA:  57%  ÅR: 2024  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 895 kr
 DESTILLERI:  Kilchoman  SB-ART NR:   41725
 PRODUCENT:  ilchoman  LEVERANTÖR:  Symposion AB
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Re-charred Red Wine, Oloroso Sherry & Bourbon, Non chill filtered, Natural Colour
Mina omdömen: Kilchoman Batch Strength Limited Edition (2024) 57%

DOFT: Fyllig, maltig, kraftfull, rökig, gula plommon, fruktig, underbar, helt underbar! Här finns också en hel del underliggande toner av smörkola, vanilj och lite citrusfrukt. Här kan också en hel del sötma anas och där en liten touch av marsipan också kan hittas bland tonerna ifrån rökig torv.

SMAK: Bred, fyllig smak som har en ganska stor karamellsötma i sig och där den kraftfulla men ändå ganska runda rökigheten ligger med hela tiden och som även går på djupet. Detta är bra! Riktigt bra!! Svaga citrustoner blandas med en del vanilj och där olorosso-karaktären ligger något snäpp högre än bourbon-inslagen som också kan anas, om än dock något svagare. De rökiga inslagen är påtagliga och har en riktigt trevlig karaktär och med bra tryck, både i gom och svalg. Torkad frukt med liten grapefrukt-känsla och där några äpplen också hittar fram tillsammans med liten smörig ton. 

EFTERSMAK: Medium till långt avslut och där det finns en del olja inslag som tillsammans med den fortfarande ganska kraftiga rökigheten ger ett gott och minnesvärt avslut. Återigen, detta är gott. Riktigt gott om man gillar sin whisky med lite tryck i. Både smak- och rökmässigt tycker jag detta levererar riktigt bra och där det finns mycket gott att upptäcka på vägen.

HELHET: Rejält tilltagen buteljerings styrka på hela 57%, vilket ger ett visst utrymme för nån eller några droppar extra tillsatt vatten… som den definitivt tål. Om man vill. Mitt tips är att först smaka den utan mera vatten… Brutal. Men dessutom helt fantastiskt!! Tack Kilchoman, detta har jag väntat på ett tag! Klockrent! 👍👌

TOTALPOÄNG: 18,50 / 20,00

Notering: 241011, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 46 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *