På min upptäcksfärd och whiskyresa genom ett flertal av de egna buteljeringarna som Kneippen Whisky i Norrköping har vidareförädlat och med den äran gjort några riktigt trevliga buteljeringar utav så har turen nu kommit till denna Kneippen Clynelish ”Peated Core” Islay Cask Finish 14 yo 46%.
”Destilleriet gör ingen peated malt och därmed så släpps det aldrig något rökigt från dem eller bottlers som använder sig av Clynelish. Tidigare i denna 5 liters tunna har vi haft en rökare från Islay och vad passar inte bättre då än att göra en peated cask av ett favorit destilleri. Resultatet är enastående och nog en av våra bästa bottlingar som vi gjort hittills” //Kneippen Whisky
Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos.se inkommen sample (á 3 cl) av denna whisky.
|
||||||
WHISKY: | Kneippen Clynelish ”Peated Core” Islay Cask Finish 14 yo 46% | |||||
STYRKA: | 46% | ÅR: 2022 | ÅLDER: 14 yo | |||
REGION: | Highlands | TYP: Singlemalt | PRIS: ? | |||
DESTILLERI: | Clynelish | SB-ART NR: | – | |||
BUTELJERARE: | Kneippen Whisky | LEVERANTÖR: | Kneippen Whisky | |||
ÖVRIG INFO: | Fattyp: 5-liters Ungersk ek, Islay Cask Finish, Batch 1, # Flaskor: 7 st |
Mina omdömen: Kneippen Clynelish ”Peated Core” Islay Cask Finish 14 yo 46%
DOFT: Lättrökig saltlakrits(?) med en sherrysvans och lite inslag av honungskokade äpplen. Doftar fantastiskt gott och ganska fylligt.
SMAK: Ändrar lite karaktär ifrån doften och känns något lite lättare/mindre krämig och där lite mera ekiga träfatsinslag kommer fram mer tillsammans med en liten pepprighet. Den ganska lätta men ändå trevliga rökigheten får samsas med lite mer sötbeska inslag. Spännande brytning och där det även finns lite djupgående smaker som jag inte riktigt helt kan precisera och sätta fingret på.
EFTERSMAK: Medellångt till långt avslut med en del sherry(?)rökiga nyanser som är kvarhängande och där det även finns en del fatbeska kvar. Lite mer framväxande pepprighet mot slutet. (Gissningsvis ifrån det ungerska ekfatet?)
HELHET: En riktigt trevlig whisky som både har lite karaktärsgivande och fatiga inslag i sig och också en stabil, ihållande och god medelrökighet. Gillar att här finns en del skiftningar och ganska mycket att upptäcka!
Ev. kommentar: En sample av denna känns nästan lite för lite… 🙂
Se tidigare smakade Knippen Whiskys:
- Kneippen Clynelish ”Peated Core” Islay Cask Finish 14 yo 46%
- Kneippen ”Madeira Cotton Candy” (Deanston) Madeira Cask Finish 46,3%
- Kneippen ”Jerez Xeres finish” (Glenlivet) STR Cask Oloroso 59,3%
- Kneippen ”Young Scot & Old Portuguese” (Teaninich) Tawny Port Finish 46%
- Kneippen ”Salty Dessert” (Arran) Rom Cask Finish 54,9%
- Kneippen ”Sauna Trooppisella Lämmöllä” (Paul John) Cherry Wine Finish 46%
- Kneippen ”Sweet and Peaty” (Laphroaig) Rum Cask Finish 47%
- Kneippen ”Highland meets Uruguay” (Glencadam) Red Wine Cask Finish 10 yo 46%
- Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) ”Smoky American Hops” 50%
- Kneippen ”Juicy Copper Pot Acid” (Writer’s Tears) New England IPA Cask Finish 46%
Kneippen Whisky – Independent Bottler
Om man kanske tycker att redan buteljerad whisky har mer att ge eller kanske ännu inte känns helt fulländad så kan man göra som whiskyentusiasterna bakom oberoende buteljeraren Kneippen Whisky. Där har man en idé om att lägga över inköpt whisky på nya fat och därigenom kunna ge den en helt egen karaktär och där man då själv väljer lagringstyp och slutfinish.
Denna egna vidareförädlingen och slutlagringen görs i väldigt liten och begränsad skala och med hjälp av egna inköpta 3-litersfat i ek och som man då förhandsmättar på egen hand innan den inköpta whiskyn återfylls. Dessa utgåvor blir av naturliga skäl därför också mycket begränsade och där antalet flaskor är väldigt få men också samtidigt väldigt unika. Att laborera med smaker och ge whiskyn en helt egen slutfinish är också väldigt lärorikt och där man får ännu mer kännedom om grundwhiskyns egenskaper.
Funkar detta och kan man verkligen göra så, undrar säkert någon? Ja, varför inte, det är ju precis det som destillerierna själva (och även andra buteljerare) också gör med sin whisky för att försöka kunna utveckla smakerna i whiskyn. En del whiskysorter kan ha spenderat sin tid på ett flertal olika fat och olika lagringstyper innan den slutligen når sin ändstation i flaskan. Allt i denna ständiga jakten på att utveckla och förfina och där utfallet givetvis även kan slå åt båda håll. Och som gör allt ännu mer spännande!
Ett vrålstort tack till Jim, Robert och Fredrik och för att jag fått möjlighet att kunna få ta del av denna helt unika Kneippen-vertikalen med 13 stycken samples.
Notering: 240831, Sample, Kneippen Whisky
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |