Kilchoman Cognac Cask Matured (2023) 50%

Så har det då äntligen blivit dags att få tid och smaka på en sample av denna Kilchoman Cognac Cask Matured (2023) 50% och som är destilleriets första lagring på Cognac-fat någonsin. Mycket intressant och riktigt spännande och det skall bli kul att få se hur denna whisky har utvecklat sig.

”32 konjakfat från Tonellerie Bossuet i Frankrike valdes ut för att lagras i Kilchomans lager i minst sex år. När dessa individuella smaker kombineras skapas en otrolig blandning: söta kryddor i perfekt balans med maritim torvrök – verkligen något speciellt!”

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample (3cl) för freddeboos-bloggen.

Kilchoman Cognac Cask Matured (2023) 50%
 
 WHISKY:  Kilchoman Cognac Cask Matured
 STYRKA:  50%  ÅR: 2023  ÅLDER: Minst 6 år
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 1200 kr (ish)
 DESTILLERI:  Kilchoman  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Kilchoman  LEVERANTÖR: Kilchoman
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Ex-Cognac Barriques, 50 PPM ppm, # flaskor: 15,100 st, Non chill filter, No coloring
Mina omdömen: Kilchoman Cognac Cask Matured (2023) 50%

DOFT: Sötrökig doft med fruktiga inslag typ päron och äpple och där det även finns en del hintar av citrus och ingefära. Den goda och fylliga doften har även lite tobak och kolakaramell i sig och skalad mandelnöt.

SMAK: Inte fullt så brutal- och Kilchoman-rökig som förväntat utan här händer det mera på den fruktiga och kryddiga sidan och där även citronen bryter igenom lite grann. Hittar även lite mandel som kommer och går lite grann.

EFTERSMAK: Lite dova cognactoner kommer underifrån och möter den lite ljusare mandlarna, citrusolja och fruktigheten. Kryddigheten ifrån ingefäran finns också närvarande hela tiden och där hintar av tobaksblad drar förbi tillsammans med den något askiga rökigheten. En rökighet som jag personligen hade önskat vore lite mer framträdande och gått mer på djupet.

HELHET: En god whisky med en hel del olika nyanser att gotta sig med. Inte den godaste Kilchoman-whiskyn jag smakat med ändå en genomtrevlig smakupplevelse. Tycker det fattas lite av rökigheten i denna men där det finns ett flertal andra inslag som står ut desto mer och där Cognac-karaktären (som jag inte är helt överförtjust i) också tar för sig lite grann.

Ev kommentar: En ganska utmanande och lite svår whisky. Bör dessutom vattnas ganska varsamt för att inte riskera att bli fadd. För min del en whisky man får ge ganska mycket tid och bjuda in för att försöka bli kompis med. (Men visst går det!!). Föredrar den helst helt ovattnad för egen del! 😀

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20,00

Notering: 240917, Sample (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 25 times, 14 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *