Forshem Ale (Kinnekulle Bryggeri) 5,6%

Detta är en blogpost som var tänkt skulle handla om ett lokalproducerat öl ifrån Kinnekulle Bryggeri med namnet Forshem Ale 5,6% men där jag idag lite längre ner på denna sidan även tänkte berätta om hur jag under helgen kommit i kontakt med denna för min del helt nya brygden och som kommer ifrån ett bryggeri som jag inte har smakat något alls ifrån tidigare, tror jag… (eller i alla fall skrivit nått om). 😀

Forshem Ale (Kinnekulle Bryggeri) 5,6% Forshem Ale (Kinnekulle Bryggeri) 5,6%

Mitt omdöme & betyg: Forshem Ale (Kinnekulle Bryggeri) 5,6%

Söta frukttoner med en del humliga inslag och lite sötma i bakgrunden kan anas i den ganska fyllig och goda smaken. Doftmässigt hittas det en del fräscha humletoner där även lite honung och en svag fruktighet kommer fram.

Överlag ett genomgott öl som även har en ganska riklig skumkrona och där den underliggande beskan är ganska låg och där humlebettet känns bra balanserat och där munkänslan är god. Ett gott och relativt fullmatat öl som gärna dricks igen! Lite mer humletryck i den avslutande delen hade inte gjort nått för min egen del.

Betyg: ★★★★★★★☆☆☆ 7/10 p

RÅVAROR: Pilsner, Pale Ale, Rök, Mörk Vete, Carapils, Carahell, Caramunich & Choklad, Magnum, Chinook , East Kent Golding , Cascade, Fuggle , Saaz & Perle
OG: – | FG: – | IBU: – | EBC: – (Vad betyder förkortningarna?)
Mer info: 

Notering: 240927, FAN – Se alla smakade ölsorter

  SORT: Forshem Ale  SB ART.NR:
  TYP: Ale  STYRKA: 5,6%
  PRIS:  LAND:
  PRODUCENT: Kinnekulle Bryggeri
 LEVERANTÖR: Kinnekulle Bryggeri
  God (Verkligen intressant och här händer det trevliga grejer) 
 

Rating: ★★★★★★★☆☆☆ 7/10 

 

Så hur kom det sig då och vad är berättelsen till varför detta Kinnekulle-ölet kommit att smakas?

Att ”Aldrig röra smedens slägga, det är en dödssynd!” var det absolut första vi fick lära oss på min lilla hemliga bjudresa som denna gången och i helgen tagit mig och några av mina vänner till den lilla orten Husaby strax söder om Kinnekulle och till Smedja Therese & Skulpturpark Ouroboros.


 
Här fick vi möta och träffa Sveriges enda kvinnliga konstsmidesmästare Therese Engdahl och gå på en liten inbokad tvåtimmarskurs i smide och där hon var vår instruktör och guide under denna eftermiddagen. I den mysiga smedjan som vi anlände till och som ligger i direkt anslutning till Skulpturparken Oruborus startades denna dagens lilla äventyr med att vi intog en liten lunch med medhavd plockmat. Denna dukades upp på ett stort arbetsbord strax intill den koleldade smedjan som hade två stora eldar igång och där värmen spreds inne i hela lokalen som även var fylld med hängande diverse tänger och massor av andra olika smidesverktyg runt omkring på väggarna.

Konstsmidesmästaren Therese

Efter att lunchen intagits och en skål hade utbringats för mig som var dagens jubilar (vi är några kompisar som parsvis brukar hitta på något kul att göra när någon av oss fyllt jämna år och där nån spännande aktivitet med en tillhörande övernattning på hotell brukar inbokas) så berättade Therese lite om sig själv och sitt jobb som mästersmed och om hur dagens lilla smideskurs skulle gå till och vad som skulle ske under denna eftermiddagen.

Av ett ca 8 mm grovt och ca 50 cm långt rundjärn var tanken att en ölöppnare skulle smidas fram och där vi alla skulle få lära oss lite grann om grunderna i järnsmide och få känna på lite hur det är att arbeta med ett städ och en mindre slägga. Efter en liten inledande guidning och förhandsvisning av Therese så fick vi själva börja värma upp järnstångens ena ände inne i smedjans eld och där ässjans värme ligger runt ca 1 300 grader för att sedan börja hammra och slå på de på golvet utställda städen och på järnet för att försöka få till en liten rund spets på denna nu heta och gulglödgade järnstången.

"Amatörsmidaren..."  :DEtt inte helt lätt moment kan sägas och där vi alla fick ta del av lite understöd under tiden av vår läromästare som visade oss hur man skulle slå på städet och hur man skulle värma upp och placera järnet för att få det så smidesvarmt som möjligt. En liten mindre kula skulle också bankas fram strax ovanför spjutspetsen som i ett lite senare skede skulle smidas fram till ett litet löv. Det gick något lite lättare när man fått lite mer känning på materialet och hur hårt man behövde slå för att kunna förändra järnmaterialets form och utseende.

Vidare smiddes ett ca 10 cm långt fyrkantigt skaft fram av rundstaven som sedan gjordes lite mera åttakantigt till formen. Därefter klipptes järnet av och avslutades i en 90-graders böj som sedan med hjälp av hammaren och städet skulle smidas om mer och omformas till en ögla. Efter ett flertal hammarslag, lite tillrättavisningar och mer guidning av Therese och många vändor fram och tillbaka in i den glödvarma elden så slutligen våra ”ölöppnöröe” (som vi som bor nära Värmland här säger) ett faktum! Imponerande och riktigt kul faktiskt! Efter att smidesdelen var klar så fick vi även pröva på att svärta vårt järn med tjära som sedan härdades inne i elden en stund och som sedan avslutades med lite polering med hjälp av en stålborste.

Våra alster...

Vi fick i slutet av denna intressanta kursen även veta och se att vår Nordiskt trefaldiga mästare i konstsmide hade fått ett eget lokalt öl tillägnat åt sig för att hedra av Kinnekulle Bryggeri och som hette Mästersmedens IPA 6,2%.Detta var ett öl som vi dock inte fick möjlighet smaka på (och som jag ev. tror inte längre fanns tillgängligt mer än på möjligtvis nått närliggande café eller restaurang) men där det lite senare under kvällen på Lundsbrunns Hotell & Spa skulle avnjutas ett annat lokalt öl ifrån just Kinnekulle Bryggeriet och som denna blogposten egentligen kanske var tänkt skulle handla mest om, nämligen Forshems Ale 5,6%.

Min helt egensmidda "ölöppnöröe"!!Ett stort tack avslutningvis till Therese för en mycket trevlig och lärorik eftermiddag i smidesjärnets och värmens tecken! Och självklart även till Lundsbrunn Resort & Spa som var vår efterföljande anhalt och där detta ölet kom att avnjutas efter kvällsmaten och efter vårt spännande smidesäventyr i Husaby. 

//freddeboos

 

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 30 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *