Cotswolds Reserve Single Malt Whisky 50%

Dagens whiskypost är ett smakprov på Cotswolds Reserve Single Malt Whisky 50% och som är en i traditionella kopparpannor framställd och dubbeldestillerad whisky gjord på 100% lokalt odlad malt. Whiskyn har man sedan låtit mogna på ex-bourbon och *STR ex-wine-casks för att utveckla dess goda och rika karaktär. (*STR står för scraped (or shaved), toasted and re-charred och indikerar att fatet har genomgått föryngring genom att få sina fatstavar rakade och sedan förkolnade). 

Ett stort tack skickas till Andreas (@uisgeplusultra) för möjligheten och för dessa spännande droppar!

Detta är en whiskypost baserad på en inkommen sample (ca 3 cl) för freddeboos-bloggen.

Cotswolds Reserve Single Malt Whisky 50% freddeboos.se - sample/varuprov
 
 WHISKY:  Cotswolds Reserve Single Malt Whisky
 STYRKA:  50%  ÅR: 2022  ÅLDER: NAS
 REGION:  England  TYP: Singlemalt  PRIS: 823 kr
 DESTILLERI:  Cotswold Distilling  SB-ART NR:   58099
 PRODUCENT:  Cotswold Distilling  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: ex-bourbon, STR ex-wine cask, Non chill filtered, No colouring
Mina omdömen: Cotswolds Reserve Single Malt Whisky 50%

DOFT: Underbar doft av mjuka smörtoner med lite svag vanilj i bakgrunden tillsammans med en elegant och lättare maltighet! På djupet anas lite pepprighet och inslag av söt honung. Riktigt nice!

SMAK: -Här finns en härlig maltsötma som har en del fruktighet i sig och där den goda smörigheten skapar en god balans och som förstärker. I bakgrunden växer en lite torrare fatbesk ton fram som också hjälper till att bryta av allt det runda och mjuka lite grann och ge lite karaktär. Även här kan en lätt pepprighet anas i botten.

EFTERSMAK: Svaga stråk av kokos och en del vanilj drar in och skapar tillsammans med de lite torrbeska inslagen en riktigt trevlig och intressant whisky och där det händer lite skiftingar under vägen. Upplever den även fortfarande som lite lätt smörig fast där det har tunnats av något.

HELHET: En elegant och riktigt god whisky där de förstagångsfyllda bourbonfaten ger ett lite större avtryck totalt gentemot STR-ex-redwine-faten som kommer in lite mer underifrån och som man får leta lite efter. Gillar även det lite mer fatbeska avslutet som bryter av lite grann (men som också för min del börjar lite närma sig min personliga borte gräns då jag gillar det söta lite mera än det beska).

Ev. kommentar: Bra buteljeringsstyrka (där utrymme finns för lite eget extra tillsatt vatten om man vill) och givetvis tummen upp för att whiskyn är lokalt odlad och inte är varken kylfiltrerad eller har något extra tillsatt färgämne i sig.

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00 p

Cotswolds Reserve Single Malt Whisky 50%

Notering: 240916, Sample/varuprov (Cotswolds Whisky)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 28 times, 3 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *