Cotswolds Bourbon Cask 59,1%

En flerfaldigt prisbelönt Engelsk whisky och singlemalt är denna Cotswolds Bourbon Cask 59,1% och som är en utgåva av destilleriets Cask Expressions Collection. Till denna har man använt sig utav förstagångs-fyllda Amerikanska bourbon-fat ifrån Kentucky och som är tillverkade av vit ek (Querqus Alba).

Cotswolds Distillery är ett välkänt hantverksdestilleri beläget i Cotswolds, ett område med enastående naturlig skönhet i södra centrala England. Destilleriet grundades 2014 av Daniel Szor, en amerikan med passion för whisky, och destilleriet är känt för att producera högkvalitativ single malt whisky, gin och annan sprit med hjälp av lokalt framställda ingredienser.

  • Single Malt Whisky:
    Cotswolds Single Malt Whisky: Destilleriets flaggskeppswhisky, gjord av 100 % lokalt odlat korn. Den är traditionellt lagrad i en kombination av ex-bourbonfat och rödvinsfat, vilket ger den rika, fruktiga smaker och en väl avrundad profil.
  • Cask Strength Range: Inkluderar erbjudanden som Bourbon Cask och Sherry Cask, som är mer intensiva, fylliga uttryck, buteljerade med fatstyrka.

Cotswolds Distillery har snabbt fått erkännande för sitt hantverksmässiga tillvägagångssätt och högkvalitativa produkter, vilket gör det till ett av Englands ledande hantverksdestillerier.” //ChatGPT + Google Translate

Detta är en whiskypost baserad på en inkommen sample (ca 3 cl) för freddeboos-bloggen.

Cotswolds Bourbon Cask 59,1% freddeboos.se - sample/varuprov
 
 WHISKY:  Cotswolds Bourbon Cask
 STYRKA:  59,1%  ÅR: 2022  ÅLDER: NAS
 REGION:  England  TYP: Singlemalt  PRIS: 893 kr
 DESTILLERI:  Cotswold Distilling  SB-ART NR:   58051
 PRODUCENT:  Cotswold Distilling  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB
 EJ KYLFILTRERAD:  ✔  NATURLIGT FÄRGAD:  ✔
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: ex-bourbon 
Mina omdömen: Cotswolds Bourbon Cask 59,1%

DOFT: Väldoftande whisky med goda inslag av kornmalt och mjuk fruktighet. I den fylliga doften anas en lättare vaniljton och där även en del ex-bourbon-inslag avspeglar sig. Möjligen också en liten släng av honung som kommer fram mer på djupet.

SMAK: Ovattnad biter den ifrån ganska direkt men ändå på ett gott sätt och där den mjuka maltigheten kommer ifatt rätt snart och där även mogen frukt och lite hö finns med i paletten. I bakgrunden finns också en något torr och bourbonfatig ton som har lite svag strävhet och lite beska i sig som hjälper till att fylla ut smaken på ett bra sätt.

EFTERSMAK: Även här finns en ganska stor fyllighet och där den ganska maltrika smaken nu fått ännu mer sällskap av den goda fruktigheten som även har en liten touch av söt honung.

HELHET: En god och smakrik whisky som är ganska rund och god i karaktären och som har en viss komplexitet. Nån droppe vatten öppnar upp för mer fruktighet i både doft och smak samt där även en något lätt spritig ton också fortfarande kommer fram men inte så det stör. Bra munkänsla och en whisky som passar både nybörjaren och även den kanske något mera erfarna whiskynjutaren. Givetvis även ett stort plus och tummen upp för den höga buteljeringsstyrkan och att den inte är varken kylfiltrerad eller färgad. Mycket whisky för pengarna! 

Ev.kommentar: Gillar personligen den bra balanserade kombon mellan de kornmaltiga och fruktiga inslagen i denna helt orökiga whisky som också har en del sköna ex-bourbon-avtryck i sig. En liten åldersmarkering på innehållet hade väl kanske inte skadat. Förslagsvis kan den även funka fint som en drinkingrediens i exemplevis en Cotswolds Honey Badger och där ett recept på en sådan hittas i bilden nedan.

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00 p

Cotswolds Bourbon Cask 59,1% Cotswolds Bourbon Cask 59,1%

Cotswolds Whisky Range

Notering: 240906, Sample/varuprov (Cotswolds Whisky)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 47 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *