Bergslagens Swedish Blended Whisky (2023) 40%

Lagom till årets sommar och till lite semesteraktiviteter i form av trevliga grillkvällar med vänner och lite födelsedagsfirande så inhandlades Bergslagens Swedish Blended Whisky (2023) 40% som en kul bjudwhisky helt enkelt! Jag har när sommaren nu går mot sitt slut och mer än närmare halva flaskan gått åt även tagit mig lite tid att sätta mig ner och gett denna lite mer närmare uppmärksamhet.

Bergslagens Destilleri är ett litet familjeföretag beläget i Örebro stad. Vi har skapat en unik svensk blended whisky, lagrad på en kombination av utvalda oloroso sherry, bourbon och svenska ekfat.

Mognadsprocessen för malt- och grain-whiskyblandningen ger en rik och varierad smakprofil som inkluderar toner av torkad frukt, vaniljfudge, päron, honung och ek, allt kompletterat med en mild kryddighet.

Whiskyn är len och fyllig med en behaglig finish som lämnar en medellång eftersmak.” //Bergslagens

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad flaska till freddeboos-bloggen.

Bergslagens Swedish Blended Whisky (2023) 40%
 
 WHISKY:  Bergslagens Swedish Blended Whisky
 STYRKA:  40%  ÅR: 2023  ÅLDER: NAS
 REGION:  Sverige  TYP: Blended  PRIS: 329 kr
 DESTILLERI:  Grythyttan(?)  SB-ART NR:   39706
 PRODUCENT:  Bergslagens  LEVERANTÖR:  Lihnell´s
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Bourbon, Sherry & Svenska ekfat, Lagrad, blandad och buteljerad i Örebro
Mina omdömen: Bergslagens Swedish Blended Whisky (2023) 40%

DOFT: Här finns tydliga toner av torkad fruk och en del ekiga fatinslag. Mogna gula päron i bakgrunden samt ett lätt stänk av vanilj.

SMAK: Går ganska mycket i doftens väg och där den torkade fruktigheten ligger långt fram och har en mjuk framtoning tillsammans med lite bakomliggande ekighet. De låga 40 procenten ger en ganska lågmäld smakupplevelse och som inte drar iväg åt nått håll speciellt mycket. 

EFTERSMAK: Lätta toner av mjuk vanilj och mogna gula päron. Möjligen lite mer kryddighet mot slutet som ändå har lite längd på sig innan all smak har förvunnit.

HELHET: En god och trevlig helt orökig blended som inte sticker ut speciellt mycket och som har en ganska balanserad munkänsla. En helt ok vardagswhisky men som i min mun blir lite för tamt för att verkligen entusiasmera mina smaklökar på nån högre nivå och där den hade garanterat vunnit lite mer på högre buteljeringsstyrka.

Ev. kommentar: Ändå en ganska kul whisky att kunna ha hemma på hyllan för en spottstyver och en lite kul ’svensk-blended’ whisky att kunna ta fram och bjuda vänner på. Om huruvida den ingående whiskyn kommer ifrån det tidigare uppköpta Grythyttan-lagret står inget på flaskan om men är väl min första gissning på själva ursprunget. Om detta är den exakt samma blended whisky som idag finns tillgänglig på bolaget när detta skrivs, fast med en helt ny ”Lihnell´s-etikett” vet jag heller inte men är väl också kanske en gissning som inte ligger alltför långt bort heller. (Nån som kanske vet mer får gärna berätta om det är nån större skillnad mellan dessa båda än enbart den nya etiketten).

TOTALPOÄNG: 14,00 / 20,00

Bergslagens Swedish Blended Whisky (2023) 40% Bergslagens Swedish Blended Whisky (2023) 40%

Notering: 240927, (FAN)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 57 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *