Juvenis Bourbon 45%

Kanske nån gång hört talas om och testat en svenskframställd ”BÖRBON”-whiskey? Det har jag! 😀

Själva receptet till denna Juvenis Bourbon 45% har sitt ursprung och har skapats här i Sverige men där man pga av de hårda dryckesreglerna i USA har tagit hjälp av ett partnerdestilleri i Kentucky för framställningen av denna whiskey. Regelverket säger att bourbon måste tillverkas i USA och där spannmålsblandningen måste innehålla minst 51 % majs. Den återstående delen av ”the mash-bill” kan vara andra spannmål som råg, korn eller vete och där lagringen skall ske på nya kolade amerikanska viteks-fat. 

Den ingående destillerade spriten, The White Dog, som används till denna Juvenis Bourbon 45% ligger på 58,5 procent abv (rådestillatet i bourbon får aldrig destilleras högre än 80% alkohol) och har en hög majsandel i sig. Efter 6 månaders lagringstid på nya ekfat i USA skeppas den sedan över till Gotland i Sverige för vidare mognad och där den med hjälp av Gotlands kalkrika vatten sedan blandas ner till 45%.

”Only to be enjoyed during the happiest of times! – Welcome to the Juvenis Family”

Detta är en whiskypost baserad på ett inkommet smakprov till freddeboos-bloggen.

Juvenis Bourbon 45% freddeboos.se - sample/varuprov
 
 WHISKY:  Juvenis Bourbon
 STYRKA:  45%  ÅR: 2024  ÅLDER:
 REGION:  USA  TYP: Bourbon  PRIS: 524 kr
 DESTILLERI:  Juvenis  SB-ART NR:   85030
 PRODUCENT:  Juvenis  LEVERANTÖR:  Juvenis
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Amerikansk vitek
Mina omdömen: Juvenis Bourbon 45%

DOFT: Mycket trevlig och tilltalande doft som har en del mjuka fatinslag, en hel del toffekola och goda vaniljtoner. Med hög fyllighet och med ganska stora maltinslag.

SMAK: Mjuk och fyllig smak med riktigt god bourbonkaraktär och med bra balans på de maltiga inslagen. Här finns också en sötma som är ganska rejält tilltagen och där runda vaniljtoner rundar av på ett bra sätt. Inte illa alls!

EFTERSMAK: Rund och med mjuka fatinslag, en del kvarhängande kolakarameller och lite vanilj. Den ganska höga sötman finns också närvarande ända fram till slutet.

HELHET: En ganska söt bourbonwhisky som även bjuder på riktigt goda fatinslag och lite trevliga kolatoner. Upplever den (ovattnad/utan is) något lite i sötaste laget men där kvaliteten är hög och smaken är riktigt bra. Med en liten isbit i blev den något lite mera ’bourbon’-aktig och där även en något beskare ton kom fram. (Och även något vattnig). 

Ev. kommentar: För mig som är förhållandevis ganska novis på just bourbonwhiskey föredrar jag nog denna allra helst helt neat. Positivt överraskad över både doft och smak som jag tyckte hade trevliga inslag och med bra karaktär. Bra jobbat, det här tål att smakas på igen! (Kanske i en drink dessutom som jag tror funkar alldeles utmärkt!).

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00

Juvenis - Kentucky och USA möter Sverige och Gotland! Juvenis - Only to be enjoyed during the happiest of times! Juvenis Bourbon 45%

Welcome to the Juvenis Family! Juvenis Juvenis Bourbon

Notering: 240807, Sample/varuprov, Juvenis

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 117 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *