Blair Athol 12 yo Flora & Fauna (2024) 43%

En lite spännande whisky som inköptes här nån gång på vårkanten (jag tror det var typ i april har jag för mig) var denna Highland-malt Blair Athol 12 yo Flora & Fauna (2024) 43% och som då kunde fås till det humana priset av endast en röding. Ett tillfälle som helt enkelt inte kunde gås förbi då whisky ifrån Blair Athol sällan finns med på min egna inköptslista. 🙂

”Blair Athol är ett skotskt single malt whiskydestilleri beläget i staden Pitlochry i Perthshire, Skottland. Den är känd för sina rika och komplexa whiskysorter, som ofta beskrivs som att de har en nötig, kryddig karaktär med sherryinflytande. Destilleriet grundades 1798 och har en lång historia av att producera kvalitetswhisky.

Flora & Fauna-serien är en samling single malt whisky från Diageos mindre kända destillerier. Serien skapades för att visa upp de unika egenskaperna hos dessa destillerier, av vilka många inte är allmänt tillgängliga som singelmalt. Varje flaska i Flora & Fauna-sortimentet har en etikett prydd med illustrationer av lokala vilda djur och växter, som hyllar den naturliga skönheten kring destillerierna.

Blair Athol Flora & Fauna är en av de framstående whiskysorterna i detta sortiment. Den lagras vanligtvis i 12 år och är känd för sin rika, fylliga smak. Whiskyn uppvisar ofta toner av torkad frukt, nötter och en hint av krydda, med en slät, värmande finish. Sherryfatets inflytande är särskilt anmärkningsvärt, vilket ger djup och komplexitet till whiskyns profil.” //ChatGPT + Google Translate

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad flaska till freddeboos-bloggen.

Blair Athol 12 yo Flora & Fauna (2024) 43%
 
 WHISKY:  Blair Athol 12 yo Flora & Fauna
 STYRKA:  43%  ÅR: 2024  ÅLDER: 12 yo
 REGION:  Highland  TYP: Singlemalt  PRIS: 500 kr
 DESTILLERI:  Blair Athol  SB-ART NR:   41654
 PRODUCENT:  Blair Athol  LEVERANTÖR:  –
 ÖVRIG INFO:  –
Mina omdömen: Blair Athol 12 yo Flora & Fauna (2024) 43%

DOFT: Ganska fyllig och fruktig i doften, där torkade aprikoser och gräddkola kommer fram tidigt. Kanske även med en liten hint av rök långt bak. Här finns även inslag av mörka bär och även något lite sherryvinöst. Finns här även en liten hint av tobak(?).

SMAK: Inte riktigt fullt så fyllig som doften hintar om men där det ändå finns en lätt och god krämighet och en del sherryfruktiga tongångar som drar lite åt det vinösa hållet tillsammans med gräddkola. Med ytterst lätt nötighet och även en liten fatsträv ton.

EFTERSMAK: Med svag örtighet och med ett litet alkoholgenomslag. Lite inkommande kryddighet och där lite läder/tobak kan anas längre ner tillsammans med mörka bär och lite svag sherrysträvhet.

HELHET: En god och ganska fyllig whisky med en del sherrynyanserade inslag och lite fruktig gräddkola. Svagt kryddig och med en relativt låg buteljeringsstyrka som för min del gärna hade fått varit något högre. En trevlig ”vardagswhisky” som står ut lite grann och då åt det positiva hållet.

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

Blair Athol 12 yo Flora & Fauna (2024) 43%

Blair Athol 12 yo Flora & Fauna (2024) 43%

Notering: 240821, (FAN)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 83 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *