Ardnahoe Inaugural Release (2024) 5 yo 50%

Har det måhända kanske kommit en ny röksheriff till Islay-ön nu när det nionde belägna destilleriet äntligen öppnat och släpper sin första whisky? Ardnahoe Inaugural Release (2024) 5 yo 50% är den första utgåvan härifrån och är en whisky lagrad på ex-bourbon och ex-oloroso sherryfat. och där det till Sverige är Clydesdale AB som står som leverantör. (Säljstart 6/9 – 2024 – Tillfälligt sortiment)

Ardnahoe är ett relativt nytt destilleri beläget på den berömda Isle of Islay i Skottland, känt för sin rika tradition av att producera torv whisky. Här är en liten sammanställd översikt över Ardnahoe:

Historia och bakgrund

Etablering: Ardnahoe Distillery är det nyaste tillskottet till Islays whiskyproducerande landskap, efter att ha öppnat officiellt 2019. Detta är det nionde destilleriet på ön (oräknat Port Charlotte och Port Ellen)

Ägande: Det ägs av Hunter Laing & Co., en välkänd oberoende buteljerare av skotsk whisky. Detta markerade deras första utflykt till att äga och driva ett destilleri, efter decennier av erfarenhet inom whiskyindustrin.

Plats: Destilleriet ligger på Islays nordöstra kust, med utsikt över Sound of Islay och Paps of Jura, och erbjuder en pittoresk miljö som förstärker dess attraktionskraft för besökare.

Whisky stil

Peated Whisky: Ardnahoe fokuserar på att producera peated whisky, i linje med Islays tradition. Destilleriets tillvägagångssätt är dock att balansera torven med sötma och komplexitet.

Traditionell produktion: Destilleriet använder traditionella produktionsmetoder, inklusive långa jäsningstider, långsam destillation och maskkondensatorer. Dessa metoder är utformade för att producera en tyngre, mer robust sprit med djup och karaktär.

Vattenkälla: Destilleriets vatten kommer från det närliggande Ardnahoe Loch, som är känt för sin renhet.”
 //ChatGPT + Google Translate

Detta är en whiskypost baserad på en smakad sample för freddeboos-bloggen.

Ardnahoe Inaugural Release (2024) 5 yo 50%
 
 WHISKY:  Ardnahoe Inaugural Release 
 STYRKA:  50%  ÅR: 2024  ÅLDER: 5 yo
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 879 kr
 DESTILLERI:  Ardnahoe  SB-ART NR:   41704
 PRODUCENT: Hunter Laing  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB
 EJ KYLFILTRERAD:  ✔  NATURLIGT FÄRGAD:  ✔
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: ex-bourbon och ex-oloroso sherryfat
Mina omdömen: Ardnahoe Inaugural Release (2024) 5 yo 50%

DOFT: Trevlig inledning med en mediumpeatig rökighet (som är lite dov och något djupgående) där det även finns en del mörka sherrybär och en god hint av bourbonfat i grunden. Tilltalande naturlig färgkulör och där informationen som hittas på flasketiketten också är föredömligt detaljerad.

SMAK: God smak som kanske är något ungdomlig och spretar lite men där det även finns en hel del som tilltalar på riktigt. Lite ljusare och något torrbeska instick möter en mera samlad och dovare smakbild där de något bleka sherryinslagen får jobba lite. Men här finns också en god rökighet (med bra Islay-karaktär) och som hjälper till att lyfta denna whiskyn som även har en viss äppelfruktig fyllighet i sig. 

EFTERSMAK: Gillar den efterföljande röktonen mest då avslutet blir något ännu lite mer torrstramt och där det även finns en liten spritighet som också letar sig fram lite grann. Nån liten droppe vatten tämjer upp och tonar ut och lyfter fram lite mer av ingefäran som också finns här.

HELHET: Vid en blindprovning så tror jag möjligheten finns att man baserat på rökigheten skulle gissa på en Islay-whisky, så bra och Islay-karaktäristisk tycker jag detta är men där det som sagt finns lite mer att önska av de ännu något ungdomliga inslagen. Men med tanke på dess unga ålder och redan goda potential så är förhoppningarna goda. Riktigt goda skulle jag vilja påstå och att det definitivt finns en ny peated whisky på ön väl värd att hålla ögonen på!! Mina personliga pluspoäng ligger på just de rökiga inslagen som jag tycker är riktigt bra, så här långt.

Ev. kommentar: Nej, kanske inte den nya röksheriffen på ön ännu men ändå en riktigt spännande och kul whisky och där jag (och alla andra Islay-lovers med mig) bara kan önska lycka till här framöver! 😍👍

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00

Ardnahoe Inaugural Release 5 yo 50%

Ardnahoe Inaugural Release 5 yo 50%

Notering: 240821, Sample (TTO, Clydesdale AB)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 145 times, 1 visits today)

2 svar på ”Ardnahoe Inaugural Release (2024) 5 yo 50%”

    1. Tack och spännande att också snart kunna få ta del av vad du tycker om denna.

      En trevlig mediumrökare med framtiden framför sig, tänker jag och definitivt nått att se fram emot och hålla koll på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *