Kneippen-provning – ”Gissa den stigande åldern” – med @jimtorarp

På temat ”Gissa den stigande åldern” och med frågeställningen om ålder över huvudtaget har nån betydelse för whisky så var det igår åter dags att säga hej till whiskyvännerna ifrån Kneippen Whisky (Norrköping) och andra whiskyentusiaster som till största delen håller till på den östra sidan av Vättern.

Hela sju stycken olika whiskys i ett blindprovstest stod för dagen vid denna onlineprovningen som hade 15 deltagarplatser tillgängliga och som jag fått en inbjudan till och äntligen åter kunde tacka ja till då det passade mitt schema perfekt då jag har semester. (Detta blev ett fulltecknat event men där några fick förhinder i sista stund och där vi till slut landade på 12 st uppkopplade webbkameror och deltagare). Skoj att så många ville hänga på trots semestertider. Alltid lite roligare när uppslutningen är så här pass god tror jag de flesta tyckte! 😄👍

Själva whiskyprovningen kördes som ett blindprov ”ifrån vänster till höger” och där provningsledare Jim (@jimtorarp) gav oss lite vägledande info inför varje whisky som avsmakades tillsammans och där whiskyn också kom att diskuteras i turordning. Facit presenterades också direkt efter varje smakad whisky.

Kneippen-provning - Gissa den stigande åldern - med @jimtorarpHär skulle väl kanske jag som också samtidigt försökte skriva lite smaknoter och poäng för min whiskyblogg nog kanske hellre sett att de rätta svaren presenterades vid slutet av provningen i stället och inte direkt efter varje glas. #litetförbättringsförslag 😄

Detta för att verkligen kunna sätta allt på sin spets då vi denna gången började med NAS-whisky i det första glaset för att sedan ta oss stegvis upp mot den äldsta 24-åriga whiskyn. (vilket kan medföra att man kanske riskerar att ”skeva” lite grann i sin bedömning då man tidigt kunde ana vartåt det barkade lite grann med tanke på åldern på det som fanns i de kvarvarande glasen).

Men detta skall ses som en mycket liten parentes i sammanhanget för återigen så tyckte jag att detta hela sammantaget var en mycket trevlig afton med flertalet goda och trevliga whiskys (i varierande ålder) i glasen och där stämningen var mycket hög och samtalen och diskussionerna som fördes var givande och intressanta. För egen del så blev det två stycken återprovningar av whisky som jag redan smakat, men det är alltid nyttigt och kul att se om man har ändrat sin uppfattning när man ges en andra chans.

Lineup - "Gissa den stigande åldern" - en onlineprovning i regi av Kneippen Whisky
Startfältet och lineup’en vid Kneippen-provning – ”Gissa den stigande åldern” – med @jimtorarp

1. Loch Lomond Madeira Cask NAS 40% (x2) (Highland)
2. Kneippen ”Jerez Xeres finish” Oloroso (Glenlivet) NAS 59,3% (x2) (Speyside)
3. Càrn Mòr Mannochmore (Bourbon Hogsheads) 11 yo 47,5% (Speyside)
4. The Maltman Dailuaine (Refill Hogsheads) 14 yo 49,7% (Speyside)
5. Signatory Vintage 1997 Glenrothes (Refill Sherry Butt) 16 yo 46% (Speyside)
6. SMWS 9.248 ”Sweets, Cakes and Nettles” Glen Grant (Bourbon Barrel) 18 yo 55% (Speyside)
7. Liquid Arts & Dram4Als Glenrothers 24 yo 50,9% (Speyside)

Likt tidigare Kneippen-provningar så avslutades själva provningen med att varje medlem fick två röster vardera och som fick läggas på de två bästa och personliga vinnarna för kvällen. Hade själv lite svårt att bestämma mig i min egna poängsättning då jag tyckte att flertalet var riktigt goda och där jag fick ganska lika omdömen/poäng på flera av sorterna. Sen är det ju som vanligt också lite tufft att försöka hinna med och skriva ned egna smaknoter och samtidigt hänga med på själva provningen och där jag även fick lite ont om tid att hinna provsmaka ordentligt efter att sista slattarna i glasen fått nån droppe extra vatten. 

Loch Lomond Madeira Cask NAS 40% Kneippen Nadurra Oloroso Finish (Glenlivet) NAS 59,3% Càrn Mòr Mannochmore (Bourbon Hogsheads) 11 yo 47,5% The Maltman Dailuaine (Refill Hogsheads) 14 yo 49,7% Signatory Vintage 1997 Glenrothes (Refill Sherry Butt) 16 yo 46% SMWS 9.248 "Sweets, Cakes and Nettles" Glen Grant (Bourbon Barrel) 18 yo 55% Liquid Arts & Dram4Als Glenrothers 24 yo 50,9%

Mina två bästa whiskys för aftonen och denna provningen blev slutligen nr 6 och 7 med en liten fördel för den förstnämnda. Nedan presenteras det totala antalet placerade röster vid denna provningen:

Whisky #1: 0 st röster
Whisky #2: 2 st röster
Whisky #3: 2 st röster
Whisky #4: 1 st röster
Whisky #5: 3 st röster (Provningens trea!)
Whisky #6: 10 st röster (Provningens VINNARE!)
Whisky #7: 5 st röster (Provningens tvåa!)

Kneippen-provning - "Gissa den stigande åldern" - med @jimtorarp

Kneippen-provning – ”Gissa den stigande åldern” – med @jimtorarp (sommar – 2024)

Sammanfattningsvis en mycket trevlig sommarprovning 2024 och som inföll på semestern för egen del och där (@jimtorarp) och alla Ni andra stora whiskyentusiaster som också fanns med vid denna provningen skall ha ett stort TACK ifrån mig. 🥇👌👍 (Vill man följa mig på instagram hittas jag på @freddeboos)

Mina egna personligt satta omdömen och poäng för varje whisky kommer som vanligt att presenteras här på bloggen förtlöpande framöver och allteftersom varje enskild whisky har hunnit sammanställas…

Kneippen-provning – ”Gissa den stigande åldern” – med @jimtorarp Mina poäng
WHISKY 1: Loch Lomond Madeira Cask NAS 40% – (Wb) 14,75/20,00 p
WHISKY 2: Kneippen ”Jerez Xeres finish” Oloroso (Glenlivet) NAS 59,3% – (Wb) 16,00/20,00 p
WHISKY 3: Càrn Mòr Mannochmore (Bourbon Hogsheads) 11 yo 47,5% – (Wb) 15,75/20,00 p
WHISKY 4: The Maltman Dailuaine (Refill Hogsheads) 14 yo 49,7% – (Wb) 15,00/20,00 p
WHISKY 5: Signatory Vintage 1997 Glenrothes (Refill Sherry Butt) 16 yo 46% – (Wb) 15,75/20,00 p
WHISKY 6: SMWS 9.248 ”Sweets, Cakes and Nettles” Glen Grant (Bourbon B.) 18 yo 55% – (Wb) 16,50/20,00 p
WHISKY 7: Liquid Arts & Dram4Als Glenrothers 24 yo 50,9% – (Wb) 16,25/20,00 p

Tidigare provningar som freddeboos.se har haft den äran att deltaga vid kan hittas här, här här här och här! Samtidigt så har nu även den mycket spännande smakresan påbörjats med ett helt gäng med olika Kneippen-buteljeringar som jag också har fått den mycket stora glädjen att kunna ta del utav.

🌞 Hoppas på återseende! //Fredde

Kneippen-provning - "Gissa den stigande åldern" - med @jimtorarp

Notering: 240711, Kneippen-provning – ”Gissa den stigande åldern” – med @jimtorarp

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 58 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *