Om man kanske tycker att redan buteljerad whisky har mer att ge eller kanske ännu inte känns helt fulländad så kan man göra som whiskyentusiasterna bakom oberoende buteljeraren Kneippen Whisky. Där har man en idé om att lägga över inköpt whisky på nya fat och därigenom kunna ge den en helt egen karaktär och där man då själv väljer lagringstyp och slutfinish. En mycket spännande och en väldigt kul och intressant idé! Precis så är vad som har skett med denna Kneippen ”Juicy Copper Pot Acid” (Writer’s Tears) New England IPA Cask Finish 46% och där man valt att ge den ingående orginalwhiskyn Writer’s Tears en slutfinish på ett ekfat (3 l) och som tidigare innehållit öl. (vet ej exakta ölsorten).
Denna egna vidareförädlingen och slutlagringen görs i väldigt liten och begränsad skala och med hjälp av egna inköpta 3-litersfat i ek och som man då förhandsmättar på egen hand innan den inköpta whiskyn återfylls. Dessa utgåvor blir av naturliga skäl därför också mycket begränsade och där antalet flaskor är väldigt få men också samtidigt väldigt unika. Att laborera med smaker och ge whiskyn en helt egen slutfinish är också väldigt lärorikt och där man får ännu mer kännedom om grundwhiskyns egenskaper.
Funkar detta och kan man verkligen göra så, undrar säkert någon? Ja, varför inte, det är ju precis det som destillerierna själva (och även andra buteljerare) också gör med sin whisky för att försöka kunna utveckla smakerna i whiskyn. En del whiskysorter kan ha spenderat sin tid på ett flertal oika fat och olika lagringstyper innan den slutligen når sin ändstation i flaskan. Allt i denna ständiga jakten på att utveckla och förfina och där utfallet givetvis även kan slå åt båda håll. Och som gör allt ännu mer spännande!
Nog med snack och lite mer verkstad nu och där det blivit dags att äntligen få prova, faktiskt min andra Kneippen-buteljerade whisky och där jag skickar ett vrålstort tack till Jim, Robert och Fredrik och för att jag fått möjlighet att kunna få ta del av denna helt unika Kneippen-vertikalen med 13 stycken samples.
Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos.se inkommen sample (á 3 cl) av denna whisky.
|
||||||
WHISKY: | Kneippen ”Juicy Copper Pot Acid” | |||||
STYRKA: | 46% | ÅR: 2022 | ÅLDER: NAS | |||
REGION: | Irland | TYP: Singlemalt | PRIS: ? (50 cl) | |||
DESTILLERI: | Writer’s Tears | SB-ART NR: | – | |||
BUTELJERARE: | Kneippen Whisky | LEVERANTÖR: | Kneippen Whisky | |||
ÖVRIG INFO: | Fattyp: 3L Ek, New England IPA, # Flaskor: 6 st |
Mina omdömen: Kneippen ”Juicy Copper Pot Acid” (Writer’s Tears) New England IPA Cask Finish 46%
DOFT: Mycket trevlig och inbjudande doft där en viss citruston kan anas tillsammans med en del fyllig maltighet och lite blommiga inslag. Läckert kopparfärgad och där det även finns lite ”hazy feeling” på djupet.
SMAK: Avrundade ekfatstoner med lite ölmaltighet i bakgrunden där det även hittas en ganska påtaglig och nästan lite brännande kryddighet. Gott! Möjligen kommer lite mindre av IPA-karaktären fram här och där den buteljerade orginalwhiskyn (Writer’s Tears) ligger längre fram.
EFTERSMAK: Lite tydligare karaktär på avslutningen där en del ganska tydliga och citrusiga IPA-toner kommer fram. Fortfarande med den lite på tungan brännande kryddigheten av ingefära och ekfat.
HELHET: En stabilt fyllig och smakfull whisky med flera ingångar och karaktärer att fördjupa sig i och njuta av. Gillar det lite ”haze’iga’ som kommer lite till och från i den och där äve de lite mer kryddiga noterna ger en god prägel.
Ev.kommentar: Spännande! Men vete’ tusan om jag osett och i ett rent blindprov hade lyckats pricka in den rätta slutfinishen på denna. Möjligen att en gissning på nån Irländsk whisky kanske hade kunnat verkas fram om man hade haft några fler droppar kvar i glaset där jag andå fick för mig att tyckas kunna ana lite potstill-karaktär ifrån Writer’s Tears whiskyn… 🙂
Se tidigare smakade Knippen Whiskys:
- Kneippen ”Juicy Copper Pot Acid” (Writer’s Tears) New England IPA Cask Finish 46%
- Kneippen Clynelish ”Peated Core” Islay Cask Finish 14 yo 46%
- Kneippen ”Jerez Xeres finish” (Glenlivet) STR Cask Oloroso 59,3%
- Kneippen ”Madeira Cotton Candy” (Deanston) Madeira Cask Finish 46,3%
- Kneippen ”Young Scot & Old Portuguese” (Teaninich) Tawny Port Finish 46%
- Kneippen ”Salty Dessert” (Arran) Rom Cask Finish 54,9%
- Kneippen ”Sauna Trooppisella Lämmöllä” (Paul John) Cherry Wine Finish 46%
- Kneippen Secret Islay Apa Cask Finish (2020) ”Smoky American Hops” 50%
- Kneippen ”Highland meets Uruguay” (Glencadam) Red Wine Cask Finish 10 yo 46%
- Kneippen ”Sweet and Peaty” (Laphroaig) Rum Cask Finish 47%
Notering: 240408, Sample, Kneippen Whisky
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |