Det Belgiska destilleriet Radermacher har fått erkännande för sitt engagemang för att tillverka kvalitetssprit, ofta med traditionella metoder och lokala ingredienser i sina produkter. Deras whisky Lambertus Belgian Single Grain Whisky 10 yo 40% har man låtit mogna i 10 år på franska(?) Limousin Oak Casks och är skapad till minne av Lambert Radermacher, en av destilleriets grundare.
Denna singlegrainwhiskyn fanns med i det sex sorter starka startfältet på Google Meet-provningen ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” som hostades av @jimtorarp (en av whiskyentusiasterna bakom Kneippen Whisky). För övrigt min första smakade whisky ifrån destilleriet.
Vid denna provningen var detta en ”världswhisky” och där samplesstorleken på whiskyn som provades var 3 cl. (I vanlig ordning sparades lite för min del av varje whisky för att i efterhand kunna gå tillbaka och kanske addera fler smaknoter och ev. poängjustera något . Under själva provningarna kan det bli lite ont om tid att hinna skriva ned allt och där man helst vill vara delaktig i allt vad som sägs och diskuteras kring varje whisky).
WHISKY: | Lambertus | ||
STYRKA: | 40% | ÅR: – | ÅLDER: 10 yo |
REGION: | Belgien | TYP: Single Grain | PRIS: ca. 600 kr |
DESTILLERI: | Radermacher | SB-ART NR: | – |
PRODUCENT: | Radermacher | LEVERANTÖR: | Radermacher |
ÖVRIG INFO: | Fattyp: Limousin Oak Casks |
Mina omdömen: Lambertus Belgian Single Grain Whisky 10 yo 40%
DOFT: Ganska starkt parfymaktig, lite blommig och med en hel del ”grainiga” inslag i doften. Nja…
SMAK: Lite sötsyrlig maltig karaktär på smaken som är ganska parfym-ig och har en viss sötma. (Det klickar inte direkt för min del, tyvärr varken förr eller senare och där jag har lite svårt för det ”grainiga” i den).
EFTERSMAK: Medellångt avslut möjligtvis med lite svagt inslag av läder i botten och som hittas mer mot den avslutande delen. (får nästan en lite simmig munkänsla av typ outspädd saft, fast utan bärsmak)
HELHET: Ingen dunderfavorit för min del och inte heller jättegod. Inget jag behöver smaka på igen…
Meet-provning – ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” | Mina poäng |
WHISKY 1: Lambertus Belgian Single Grain Whisky 10 yo 40% – (whiskybase) | 08,00/20,00 p |
WHISKY 2: Mosgaard Organic Single Malt Port Wine Cask (Batch 2) 48,3% – (whiskybase) | 14,75/20,00 p |
WHISKY 3: Gordon Machphail Glenrothes ”The Whisky Mercenary” 13yo 50% – (whiskybase) | 15,00/20,00 p |
WHISKY 4: A.D. Rattray Ben Nevis 8yo Cask #1939 58.5% – (whiskybase) | 15,50/20,00 p |
WHISKY 5: SMWS 35.342 ”Sapid synthesis of sweetness and spice” 10yo 61,3% – (whiskybase) | 15,75/20,00 p |
WHISKY 6: That Boutique-y Whisky Company Ardmore (Batch 2) 14yo 49.1% – (whiskybase) | 14,75/20,00 p |
Notering: 231012, ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” – hostad av @jimtorarp
[Musiktips] | ||
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |