Den 4 mars i år 2021 var det åter dags för ett nysläpp ifrån vår sydliga whiskytillverkare Smögen Whisky och där man denna gången släppte en starkt begränsad 9-årig cask strenght-whisky (fat nr 24/2011 av ny och hårt rostad svensk ek i barriquestorlek) och där antalet buteljerade flaskor landade på 374 st.
Whiskyn destillerades i Jul – 2011 och buteljerades sedan i Feb – 2021
Fattyp: Swedish Oak Hogshead
Malttyp: Heavily Peated Optic
(En whiskypost som bygger på en sample-3a som har införskaffats till bloggen privat).
|
|||
WHISKY: | Smögen Single Cask 24/2011 | ||
STYRKA: | 58,1% | DEST. ÅR: 2011 | ÅR: 9 yo |
REGION: | Sverige | TYP: Singlemalt | PRIS: 1196 kr (50 cl) |
DESTILLERI: | Smögen Whisky | SB-ART NR: | |
PRODUCENT: | Smögen Whisky | LEVERANTÖR: | Smögen Whisky |
ÖVRIG INFO: | Fattyp: Swedish Oak Hogshead, Heavily Peated Optic Antal flaskor: 374 st |
Mina omdömen: Smögen Single Cask 24/2011 58,1%
DOFT: Mörk bärnstensfärgad whisky som jag tycker har en lätt ”citrusekig” inledning och med en del söta och toffeklingande inslag. Här anas också en något tovigt och rökig underton som har en del sälta i sig Gillar både doften och utseendet på denna!
SMAK: Ganska kraftfull och smakrik inledning med en del syrlighet (som drar lite åt det rödvinbärs-hållet) och med en ganska bred och fyllig rökighet som kommer underifrån. Upplever personligen en helt ny typ av rökighet i denna whisky och som jag tycker har sin bas ganska långt bak i munhålan/svalget. Spännande! Tycker också att rökigheten är ganska bra integrerad och gifter sig helt ok med de övriga kola- och sherryinslagen. En ganska (kola)-söt och obesk smakupplevelse utan nån större spritighet att tala om.
ESMAK: Lång, söt, toffekola-inspirerad eftersmak med en något dovare rökighet som avslutning. Upplever den något lite spritigare med vatten.
HELHET: Gillar detta överlag och kul med en något annorlunda rökkaraktär än vad jag vanligtvis är van vid. Goda toffeinslag som har en del ekfat i sig och där jag även får en något syrlig känsla av röda vinbär och även lite citrusinslag. Blir något konfunderad huruvida jag anser den utvecklas med nån droppe vatten, eller inte. Tycker först den vinner på det i både doft och smak men där den sedan (och efter mer tid i glaset) slår om och tappar lite av sitt grepp och intensitet och även blir något spritigare. Föredrar därför denna nog allra helst helt ovattnad.
[wp_charts title=”smogen_24_2011″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”30,15,30,20,15,20,25,25,35,15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]Notering: 210430, Sample, (TTO)
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |