Så har det blivit dags att sätta tänderna i ett samplesprov jag införskaffat ifrån Svenska Whiskyförbundets egna buteljering nr 23. Detta är en Ballechin-whisky (50 ppm) som har legat på Burgundy-fat med sprit ifrån det lilla Edradour-destilleriet i Skottland. Ballechin-serien är lite av en experimentwhisky ifrån detta destilleriet och där man gärna försöker sig på att göra lite rökig whisky. (ungefär som Bruichladdich och deras Port Charlotte)
WHISKY: | Ballechin 12 y.o 52,5% Burgundy Cask Matured, Heavily Peated | ||
STYRKA: | 52,5% | ÅR: 2004 | ÅLDER: 12 yo |
REGION: | Highlands | TYP: Singelmalt | PRIS: ca 900 kr |
DESTILLERI: | Edradour | SB-ART NR: | – |
PRODUCENT: | Edradour | LEVERANTÖR: | SWF |
ÖVRIG INFO: | 905 btl, 50 ppm, Burgundy Cask Matured, SWF-23 |
Mina omdömen:
DOFT: Sötsotig inledning med lite vinös doft ifrån denna helt magiskt rödbrunfärgade whisky. Aska, tjärfenoler och lite lakritspastill. Detta är bra och riktigt elegant!!
SMAK: Smaken är också den rejält rökbetonad ifrån första stund man får den i munnen. Torrsöt aska blandat med solmogna röda vinbär och sur rabarber. Är månne lite mera svaveltoner som långsamt bryter fram, speciellt i doften? Hur som helst så är detta en mångbottnad whisky med flera härliga lager att utforska.
ESMAK: Upplever att rökigheten tar sig lite olika skepnader under resans gång innan det långa avslutet tar vid och som efterlämnar en asktorr känsla i halsen. Göttgött!
HELHET: Detta gillar jag och där jag tycker de goda och kraftfulla rökinslagen lyfter hela smakupplevelsen flera nivåer. 😛
[Musiktips:]
|
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |