Världskända Master Blender Richard Paterson som vars näsa är försäkrad av Lloyds i London till nästan 16 miljoner kronor, har valt ut faten till detta hopkok som riktar sig mot den svenska marknaden och där det är Dalmore, sherryfat-specialisterna ifrån höglandet som har stått för tillverkningen av själva spriten.
(Tack till AFR i AWC för smakprovningen jag fick!)
WHISKY: | The Dalmore Vintage 2004 | ||
STYRKA: | 46% | ÅR: 2016 | ÅLDER: 10 y.o |
REGION: | Highland | TYP: Malt | PRIS: 429 kr |
DESTILLERI: | Dalmore | SB-ART NR: | 50101 |
PRODUCENT: | Whyte & Mackay | LEVERANTÖR: | Arcus Sweden AB |
ÖVRIG INFO: | – |
DOFT: Trevliga inslag av torkad frukt, honung, päron, vanilj och tobak i doften. Viss sötma kan också anas. Får även en liten svag förnimmelse av parfym i näsan när jag luktar på den.
SMAK: Mer vaniljsötma i smaken än vad jag förväntat mig och även med ett litet citrus(?)inslag som går fint ihop med honungen och vaniljen. Kola, kanel och lite sherryinspirerande nyanser i botten tillsammans med en del kryddiga inslag. Tycker också det finns en liten nötighet långt bak.
ESMAK: Lite kvarhängande pepprighet drar ut på smaken och där mer tid i glaset hjälper den att växa. Viss sötma och ingen större beska eller strävhet att tala om. Möjligen en liten cigarrton.
HELHET: För min del en av de bättre Dalmore jag smakat och med ganska runda och mjuka inslag av torkade frukter och lite vanilj. Svag nötighet, röda bär och liten karamellsötma.
[Musiktips:] | ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |