Årets långfredag kom att spenderas tillsammans med ett samplesprov som införskaffats ganska nyligen och som jag på grund av dess härlig kastanjebrunfärgade utseende inte längre kunde hålla mig ifrån… Ojojoj!! 😀
WHISKY: | Balblair | ||
STYRKA: | 53,4% | ÅR: 1993 | ÅLDER: 21 |
REGION: | Highland | TYP: Single Malt | PRIS: ca. 1.100 kr |
DESTILLERI: | Balblair | SB-ART NR: | – |
BUTELJERARE: | Gordon & MacPhail | LEVERANTÖR: | Gordon & MacPhail |
ÖVRIG INFO: | Cask 1962, 1st Fill Sherry Puncheon |
Mina omdömen: Balblair 21 y.o (1993) CS 53,4% 1st Fill Sherry Puncheon G&MP
DOFT: 4.50 Svagt brända kolatoner blandat med söt, fruktig vanilj. Härlig dov nyans av gammalt trä, lite russin och kanel. Riktigt spännande att få sätta läpparna på glaskanten och ta en sipp av denna mörkt kastanjefärgade innehåll som har ett gyllene skimmer över sig …
SMAK: 4.25 Något överraskande ligger själva smaken ganska ”långt fram” i munhålan och är inte riktigt fullt så sherrytung som ögat först ger intryck av. Ger den några droppar vatten och låter den öppna upp sig ännu mera enligt tumregeln ”antalet år i minuter”. Det ger en något rundare (och lite vinös) ton och detta är en mycket angenäm whisky med flera nyanser av mörka bär att bekanta sig med i form av vanilj, fikon, dadlar och russin. Anar även lite svag kanel och vanilj i botten.
ESMAK: 4.00 Eftersmaken är först ganska kort men där sedan en mera pepprig och lite brännande ton förlänger smaken ytterligare och där man även kan ana en liten touch av mörk rom(?).
HELHET: 4.25 En elegant och fullmatad (och underbart färgrik!) whisky som definitivt vinner på att njutas långsamt, gärna med några droppar vatten som ger en något vinösare sherryton. #adderas_på_inköpslistan 😉
Notering: 150403, Sample (MNI)
Läs fler smaknoteringar/betyg/omdömen:
Whiskybase |
[Musiktips:]
|
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram |
Denna måste jag försöka få tag i!
Verkar helt klart vara en whisky för mig.
En mycket trevlig och sherrynyanserad whisky ifrån ett destilleri som jag känner att jag har smakat alldeles för lite av och som behöver upptäckas lite mera… 🙂