Grythyttans Destilleri – whiskyresa med AWC och TPWC

Så har det då blivit dags att summera lite grann från helgens whiskyresa tillsammans med de båda whiskyklubbarna AWC och TPWC.

01Första stoppet var Grythyttans Destilleri och där vi hade stämt träff med Benny Borg som skulle bli vår guide och provningsledare för dagen till ära.

Vi började med att gå en rundtur i lokalerna och där vi fick veta allt om tillverkningsprocessen och tekniken bakom framställningen av ”livets vatten”.

Efter  informationsrundan blev det så dags att kliva in och besöka destilleriets ”Visitor Centre” och där vi fick vidare kunskaper om whiskyfaten och dess betydelse.

För den som är mer intresserad av att veta mer om besöket i destilleriet rekommenderas att besöka AWC-sidan för lite mera information och bilder. Via provningspaket skulle vi också få chansen att provsmaka lite whiskyn och några av dess olika recept och lagringar.

gdsorter

Benny berättar under rundturen att Grythyttans Destilleri är på gång att flytta och att nuvarande anläggning är såld tillbaks till Skottland igen och att platsen för det nya destilleriet ännu är hemligt.

Då Grythyttans whisky ännu inte har hunnit uppnå den rätta ”whiskyåldern” som är 3 år och ej ännu därför inte finns tillgänglig via SB’s sortiment så presenteras här bara sorterna, vilken typ av malt, typ av fat, styrka och lagringstid som det är frågan om och som det har smakats på.

 

Notering: Nedanstående smaknoteringar och poäng är satta under väldigt kort tid och under en ganska snabb provsmakningsrunda och skall därför betraktas lite grann ”mellan tummen och pekfingret”…

whisky1 Grythyttans Whisky 104
(orökt malt)

Fattyp: Bourbon
Styrka: 55%
Lagringstid: 19,5 mån

Smaknotering:

Söt, fruktig med inslag av vanilj och med bra balans. God och inbjudande!

Poäng: 15,00 p

whisky2 Grythyttans Whisky 148
(orökt malt)

Fattyp: Portvin
Styrka: 55%
Lagringstid: 18 mån

Smaknotering:

Något mera bitig än föregående och där portvinsinslagen ger ett något strävare intryck på whiskyn. Härlig färgnyans!

Poäng: 13,50 p

whisky3 Grythyttans Whisky 239
(16 ppm)

Fattyp: Bourbon
Styrka: 55%
Lagringstid: 14,5 mån

Smaknotering:

En riktigt god rökig whisky där det mellanrökiga receptet har använts och som tillsammans med de lite fruktiga inslagen skapar fin harmoni. Mycket smak och med god rökighet!

Poäng: 15,50 p

whisky4 Grythyttans Whisky 194
(16 ppm)

Fattyp: Madeira
Styrka: 55%
Lagringstid: 16 mån

Smaknotering:

Provningens minst omtyckta whisky av AWC-anhängarna då denna kändes ganska stark och bör avnjutas under något lugnare former… Gärna med lite vatten.

Poäng: 13,00 p

whisky5 Grythyttans Whisky 253
(50 ppm)

Fattyp: Svensk Ek
Styrka: 55%
Lagringstid: 13,5 mån

Smaknotering:

En av besökets godaste sorter och där inslagen av ekfatet är kraftfullt och där den hårt rökta malten skapar en riktigt härlig munkänsla med lång eftersmak. Gillas skarpt!

Poäng: 16,00 p

Nedanstående sorter provades utanför provningspaketet
whisky6 Grythyttans Whisky 292
(50 ppm)

Fattyp: Sherry
Styrka: 55%
Lagringstid: 13,5 mån

Smaknotering:

En whisky med ett härligt sherryinslag och med en kraftfull rökighet. Riktigt god och en favorit!

Poäng: 16,00 p

whisky7 Grythyttans Whisky 225
(50 ppm)

Fattyp: Portvin
Styrka: 55%
Lagringstid: 14 mån

Smaknotering:

God rökighet men med ett något strävt inslag. Fin i färgen!

Poäng: 13,50 p

 

Avslutar med att säga stort tack till Benny och Grythyttans Destilleri för både guidning och provsmakning och hoppas på ett återseende inom en ganska snar framtid på hyllan hos Systembolaget!

Därefter drog turen vidare mot Nora för nästa besök och anhalt… 

(Visited 76 times, 1 visits today)

3 svar på “Grythyttans Destilleri – whiskyresa med AWC och TPWC”

  1. Verkar varit en lyckad trip 🙂
    Aldrig varit på ett svenskt destilleri, men kanske borde..

    1. Absolut! Det var en toppenresa 😀
      Nästa år får vi satsa på Box Whisky och Mackmyra igen!
      Du kanske ska haka på då Robban?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *