Om man känner att det blir lite för många öppnade flaskor i whiskyskåpet som det bara är några cl. kvar utav så kan ett kul och intressant tips vara att man då och då tar sina slattar och skapar sig en helt egen blended malt… eller egentligen en ”vatted malt” om det bara är singelmalt-whiskys som blandas och som med tidens hjälp får gifta ihop sig i en helt egen uppsamlingsflaska. Spännande, kul och lärorikt! 🙂
Som den rökwhiskyfantast jag är och inspirerad av Ralfys (www.ralfy.com) whisky review 311 så tänkte jag själv nu skapa min egna alldeles unika Solera-flaska som är tänkt skall gå i rökens tecken och där mestadels slattar av rökig whisky kommer att användas för att skapa denna helt unika smakkombo…
Och för att förstå lite mer vad detta handlar om så rekommenderas att man först kikar på denna:
(whisky review 311 – Your Solera Bottle)
Se det totala (alla sorter) innehållet i ”The Beast” >>>
Uppdaterat: (170904)
Semester och väder har av naturlig anledning påverkat nivåerna och innehållet i whiskykabinetten och där jag nu väljer att låta de kvarvarande dropparna i några flaskor förgylla och förhoppningsvis tillföra lite goda smaker på min vattedmalt-blended-whisky med namnet ”The BEAST”.
5 cl Deveron 12 y.o 40%
20 cl Anchor 10 Peated Edition (blended) 40%
2 cl Hven Seven Stars Alioth 45%
5 cl Glendronach 8 Peated 46%
DOFT: 3.50 Maltig inledning med lite söta inslag och en svag grapefruktston. Ganska söt doft utan nån större rökighet att tala om.
SMAK: 3.50 Ganska ljus smakkaraktär med en efterföljande sprithetta och viss maltighet. Här finns också en underliggande rökton som väcker intresset och som lyfter smaken lite grann. Liten svans av beska följer med och där långa whiskylegs blandas med något mindre droppar på glasets ridå och insida.
ESMAK: 3.50 Eftersmaken bjuder förutom på liten rökighet även vissa inslag av bivax, honung och halm. Liten kryddig underton kan också skönjas ibland de mellanrökiga tonerna.
HELHET: 3.50 En ganska ljus och maltig, dock ej spritig vatted whisky med några underliggande smaklager och en liten smakförhöjande rökighet.
Ev. kommentar: Tycker den har stagnerat något sen sist jag bedömde den. Det goda och simmiga/oljiga är inte inte längre riktigt lika påtagligt och där den överlag har blivit mycket ”ljusare” i sin smakton. Även de tidigare rökiga inslagen är tunnare och det har tillkommit en lite mera ungdomlig nyans. Humm… här kan nog behöva förstärkas upp med lite mer Islay-whisky framöver. 🙂
Uppdaterat: (170330)
Då innehållet i The Beast nu har sjunkit något och det har börjats fylla på med lite nya flaskor i skåpet behöver det göras lite extra plats och där dessa droppar nu adderas som en liten förstärkning till vatted-blandningen.
16 cl Macleod´s Highland 40%
20 cl Bell´s 40 %
6 cl Creative Whisky Co. Islay 50% Single Cask Exclusives (Laphroaig) KD 001 (Svenska Eldvatten)
6 cl anCnoc Stack 46%
Uppdaterat: (160524)
Dammning och torkning av whiskyskåpet på schemat och lite flaskvändning för att hålla korkarna fräscha. Passar också på att städa upp lite grann på lite diverse slattar som stått ett tag…
12 cl English Whisky Peated 43%
30 cl Auchentoshan 12
20 cl Famous Grouse (blended)
Uppdaterat: (160111)
Julen och ledighetsdagarna är nu åter förbi och granen är nedplockad och plundrad. Det har även blivit dags att se över whiskysamlingen och kolla över nivån i flaskorna om det finns några bottlekills på gång och som kan få avsluta sina sista dagar i vattedmalt-blandningen ”The Beast”… 😉
10 cl Dimple 15 40%
9 cl Ballechin Heavily Peated 10yo 46%
8 cl Ben Nevis TKS no 6 10yo 60,1%
Uppdaterat: (151125)
Min ”vatted malt” har nu växt till sig och har i dagarna flyttat över till ett nytt boende… 🙂
Är man närmare nyfiken på denna läckra whiskykaraff med personlig gravyr – se gärna getpersonal.se
Edit: Efter en liten översyn och städning i whiskyskåpet så får nu ytterligare några rökwhisky-slattar bekanta sig med tidigare påfyllda whiskysorter… (en ny provsmakning och betygsättning planeras inom kort av denna helt unika ”BEAST-blended” som nu har hängt med i några år och som har ett helt gäng med trevliga och spännande smakkaraktärer)
Uppdaterat: (151012)
22 cl Auchentoshan Select, 40%
11 cl Kornog 46%
8 cl Ancnoc Tushkar 46%
DOFT: 4.00 Inledande ekfatstoner med dovare inslag av rökig gymnastik-gummimatta. Lite menthol och mynta i bakgrunden. Litet alkoholgenomslag kan också anas.
SMAK: 4.00 Inslag av ljusa trätoner, citrus, aprikos som möts upp av tilltagande sötig rökighet. Ganska stark ovattnad. Ett par droppar vatten ger en väldigt mjuk och elegant munkänslamed något mera tillbakahållen rökighet. Oväntat bra!! Lite simmig, oljig karaktär.
ESMAK: 4.25 Utan vatten har eftersmaken en viss ruffighet och är ganska rökfylld och aningens vass. (lite aska, söt lakrits). Med vatten, överraskande mera sammetslen munkänsla som också släpper fram en del päron och mera fyllighet. Intressant!
HELHET:4.25 Några droppar vatten grumlar och lyfter denna lite simmiga/oljiga whisky till oanade höjder som man blir mera nyfiken på och vill njuta länge utav.
Ev. kommentar: Här gäller det att fånga stunden och ögonblicket då denna kombo just i denna stund och specifika sammansättning är helt unik och (med vatten) överraskande god! Riktigt kul!:)
Efter att ha sjunkit lite i nivån till runt ca 10 ifrån botten så har följande whisky nu adderats:
Uppdaterat: (150729)
12 cl Big Peat 2014
10 cl Sheep Dip
Testad: 130824 (FAN)
DOFT: 3,75 Lite söt och maltig doft med toner av ekfat och en del rökinslag möter upp det första man nosar på denna guldfärgade blandning.
SMAK: 4,25 Mycket mjuk inledning som sakta bygger upp mot lite mera kraftfullare avslut. Känns elegant och ganska alkoholstark utan att vara spritig alls. Inslaget av ekfat dominerar och skapar tillsammans med de ganska rökiga tonerna och sötman en riktigt bra smakpalett och som man gärna vill ha mer utav.
ESMAK: 4,00 Det förväntade rökigheten tonas ner ganska rejält av de sötare inslagen. Intressant och god smak!
HELHET: 4,25 Smakerna i denna aktuella blandningen gifter sig riktig bra och bildar en ganska rund och mjuk whisky med goda rökiga och lite kryddiga toner som kommer fram mer mot slutet. Faktiskt över förväntan och riktigt gott! Tror att lite mera rökigare whisky skulle bättra på den ännu mer!
TOTALPOÄNG: 16,25 poäng
Uppdaterat: (130824)
8 cl Ledaig 10
6 cl Glenfarclas 105
Kan ju säga att jag redan nu ser fram emot att få testa denna! 🙂
Uppdaterat: (130614)
2 cl Cragganmore 12
Start of The Beast (121015)
The Beast (121015)
6 cl Ardbeg Alligator (Committe Reeserve)
6 cl Kilchoman Sherry Cask
6 cl Big Peat Christmas Edition 2011
6 cl Port Charlotte PC8 Ar Dùthchas
6 cl Peat Chimney 12
6 cl Kilchoman Spring Release 2011
Innehållsförteckning (receptet) med sorterna som skapar denna helt unika solera-blandning:
——————————————————– 121015 (start)
6 cl Ardbeg Alligator (Committe Reeserve)
6 cl Kilchoman Sherry Cask
6 cl Big Peat Christmas Edition 2011
6 cl Port Charlotte PC8 Ar Dùthchas
6 cl Peat Chimney 12
6 cl Kilchoman Spring Release 2011
——————————————————- 130614 (uppdatering)
2 cl Cragganmore 12
——————————————————- 130824 (uppdatering)
8 cl Ledaig 10
6 cl Glenfarclas 105
——————————————————- 150729 (uppdatering)
12 cl Big Peat 2014
10 cl Sheep Dip
——————————————————- 151012 (uppdatering)
22 cl Auchentoshan Select, 40%
11 cl Kornog 46%
8 cl Ancnoc Tushkar 46%
——————————————————- 160111 (uppdatering)
10 cl Dimple 15 40%
9 cl Ballechin Heavily Peated 10yo 46%
8 cl Ben Nevis TKS no 6 10yo 60,1%
——————————————————- 160524 (uppdatering)
12 cl English Whisky Peated 43%
30 cl Auchentoshan 12
20 cl Famous Grouse (blended)
——————————————————- 170330 (uppdatering)
16 cl Macleod´s Highland 40%
20 cl Bell´s 40 %
6 cl (Svenska Eldvatten) Creative Whisky Co. Islay 50% (Laphroaig) KD 001
6 cl anCnoc Stack 46%
To be continued… 😛
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!
Hehe… Coolt!
Spännande att se din recension 🙂
Blir ju helt klart besviken om den inte ligger nånstans runt 18-19 poäng!! 😛
Hehe… ja du är ju Master Blender, så det är ju ditt fel isf 😛
Den whiskyn ser jag fram imot testar vi när du fyller 50 år eller?
Hehe, ja kanske det men det kan ju också hända att den kanske dyker upp som en blindprovs-wirre här framöver… 😉
Hade ju ganska stor framgång med min ”upphottade” Mackmyra ”Jaktlycka”- freddeboos_special_edition som ju föll ganska väl ut och som blev enligt mitt och många andras tycke ett strå vassare än självaste originalet när vi blindprovs-testade den… 😉 😛
Blev inspirerad och och gjorde en flaska med detta innehåll.
Ardbeg Galileo, Uigeadal,och Corryvreckan
Port Charlotte Peat Project
Glenfarclas 105
Lagavulin 16 Y
Laphroaig Cairdeas Origin
6 cl av varje.
Kul Lasse och många trevliga ”ingredienser” du har där!! 🙂
Själv har jag bara luktat på min ”Beast” än så länge och så långt verkar allt lovande, hehe Lycka till och återkom gärna med en smaknotering om den när det blir dags för ett smakprov…
Provat en liten trea till fotbollen och den är inte dum. Är tyvärr bara en novis vad det gäller smaknoter men vet vad jag gillar. Kan däremot ordna ett sample åt dig så du kan få bedöma den.
Verkar intressant.. kanske ska testa när jag väl får en tom flaska över.
Det gör du rätt i Robban. Kul att ha nåt egen tillverkat. 🙂
Den blir ju lite unik och min variant var mycket god.
Ditt ”recept” har nu uppgraderats Lasse!
Skall göra en egen nästa helg tänkte jag, har funderat ut ett par sorter…
Lagavulin 12yo limited ed 2010
PC 10
Bowmore Laimrig
Caol Ila Distillers Edition
Laphroaig Triple Wood
Talisker 57
Kilchoman 100% Islay 2nd ed.
Octomore 5.1
Ardbeg Ten
försökte plocka lite sorter på flasker jag har öppna och som ni inte redan har med i era för att få lite variation 🙂
har iofs ett par till kandidater men jag skall bestämma mig till helgen tänkte jag, återkommer med den slutgiltiga blandningen!
Ser riktig inbjudande ut Robban! 😉 Kan även tänka mig att göra ett samples-byte utav Kilchoman 100% Islay 2nd ed. om intresse finnes…
Kunde inte hålla mig till helgen, så fixade den ikväll..
det blev de sorter som jag skrev..
6cl Lagavulin 12yo limited ed 2010 56,5%
6cl Port Charlotte PC 10 Tro Na Linntean 59,8%
6cl Bowmore Laimrig 54,4%
6cl Caol Ila Distillers Edition 1998 43,0%
6cl Laphroaig Triple Wood 48,0%
6cl Talisker 57 57,0%
6cl Kilchoman 100% Islay 2nd ed. 50,0%
6cl Octomore 5.1 59,5%
6cl Ardbeg Ten 46,0%
Namn på denna skapelse… hmm vi kör på ”Perpetual Bliss”
Och visst kan nog fixa ett sample på Kilcho Fredde.. har inga tomma sample bottles för tillfället dock.
Din “Perpetual Bliss” har nu uppdaterats Robban.
Vi kan väl göra som så att jag ser till att få iväg det jag är skyldig till dig först (PC 10) så kan du returnera i den senare…
Låter som en plan.
Har ju tidigare haft en ”slatt” flaska helt ostrukturerat med olika slattar. Har nu en mer organiserad med följande.
4cl Talisker 57 north
4cl Glendronach 21yo Parliament
4cl Glenfarclas 17yo
4cl Mortlach 1989 Berrys own Selection
4cl Craigellachie exlusive for Slainte WC
6cl Laphroaig QC
6cl Ardbeg Ten L7
6cl Kilchoman winter release 2010
Sherry & Smoke
Bra där Mr. Öl & Whisky Ordning och reda, belöning på fredag! 🙂 Och finns det nått kvar av Glenfarclas 17 så kan jag tänka mig ett sample-byte!
Jepp, blev inspererad när så många andra gjorde det så jag föll för trycket 😉
Ja då det finns så jag kan avvara en 3.a eller 5.a Glenfarclas 17yo.
Hehe, ja då återstår det ju bara att vänta i några år och så får vi försöka fixa till en ”online”-samples-provning med våra ”vatted malts” i lineupen… Må bäste blender vinna! 😉
Jag tackar och bockar och nöjer mig med en 3:a Glenfarclas 17yo.
Jepp det blir spännande.
Har slagit upp en 3.a åt dig tar med den när vi ses om SoW proverna.
Har nu provsmakat en liten skvätt av min The Beast… 🙂 En intressant och väldigt trevlig smakresa må jag säga.
Dock sattes inga smakpoäng denna gången men mellan tummen och pekfingret så är den uppe vid 16,00-strecket och nosar… kanske till och med något högre. Inte illa!
Tror och känns som att jag ev. behöver pytsa i lite mer rökwhisky(!)… 😉
Uppdaterat: (130614) 2 cl – Cragganmore 12
Kan också meddela att provsmakning av ”Min Solera Flaska” beräknas ske inom kort och där jag även kommer lämna mitt omdöme på Lasses ”The 6 Project” som jag fått en sample utav… *stay tuned!* 😉